latinica  ћирилица
04/05/2020 |  19:04 ⇒ 05/05/2020 | 09:10 | Аутор: РТРС

Додик: Влада Српске спремна да предложи укидање ванредног стања (ВИДЕО)

Влада Републике Српске спремна је да у наредним данима Народној скупштини предложи укидање ванредног стања и враћање на ванредну ситуацију, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Он је, гостујући на телевизији Н1, рекао и да се разматра помјерање почетка полицијског часа у Српској са 20 на 22 часа, као и поновни рад одређених привредних субјеката и услужних дјелатности, наравно уз прописане мјере заштите.

- Мислим да ће се ићи ка укидању или битном смањењу полицијског сата. Можда ћемо га са осам помјерити на 10, али видјећемо - рекао је Додик.

Он је нагласио да све зависи од процјена које ће се доносити у договору са релевантним медицинским стручњацима који ће да укажу на изворе и начине како се то десило.

- Тим мјерама, и поред тога што имамо повећан број обољелих, вјерујемо да ће у наредних 7-10 дана пасти и створиће могућност да се укине полицијски час и ванредно стање и дозволи рад, као што смо почели - истакао је Додик.

Додик је поновио да, уколико буде кршења мјера, све ће поново морати да се врати. Подсјетио је на то да је Предсједништво БиХ већ у марту донијело одговарајуће мјере, да би се избјегло катастрофално стање у БиХ у вези са пандемијом вируса корона.

- Очекивали да смо да ће вирус корона слабити у првих четири, пет недјеља, али то се није десило. Здравствене мјере у почетку су биле добро прихваћене, али је постепено долазило до нервозе и замора код дијела становништва, што је допринијело да се уводе ригорозније мјере, поготово због протеклих празника, Васкрса и 1. маја - навео је Додик.

Он је рекао да је изненађен повећањем броја заражених јер се очекивала боља епидемиолошка ситуација, те најавио да ће све то бити испитано и донесене нове мјере.

Према његовим ријечима, евидентан је и пад прихода у БиХ.

- Од очекиваних 230 милиона у априлу, које је требало да добијемо у буџет, имаћемо 80 милиона мање - рекао је Додик и изразио жаљење што одобрена средства ММФ-а стоје на рачуну и што нису ефективна, тако да и то усложњава укупну економску ситуацију у БиХ.

Додик је рекао да не жели да пореди стање у Републици Српској и Федерацији БиХ. Када је ријеч о ситуацији  у здравственим установама у Српској напоменуо је да посљедњих дана има много недобронамјерних изјава и дезинформација.

- Важно је то да је укупан број заражених у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци далеко мањи у процентима него у региону. Примарни циљ је био и то је важно да примарни блок у ковид одјељењу не захвати масовна инфекција здравствених радника. Не зна свако управљати респираторима - рекао је Додик, понављајући да одаје признање медицинским радницима у Српској за њихов труд и храброст.

Српски члан Предсједништва БиХ је напоменуо да се прописи морају поштовати, те да нико не каже да не може бити пропуста.

- Могуће да је било пропуста, нико не каже, али оно што је прописано мора се поштовати. Мислим да је превише било дезинформација и није тешко у таквој ситуацији направити панику. У складиштима Фонда здравства се налази више од седам милиона маски, шест милиона рукавица. У ковид одјељењу није било заражених медицинских радника и у прилог томе говори кориштење заштитне опреме од почетка - нагласио је Додик.

Када је ријеч о набавци мобилне болнице, Додик је појаснио како је текао тај процес и укљученост власника фирме која је увезла елементе болнице.

Он је изразио захвалност за помоћ увознику бизнисмену Славену Ристићу.

- Ја сам му захвалан што је помогао у тренуцима када смо гледали шта се дешава у Италији и Шпанији. Он се појавио са информацијом да може преусмјерити донацију која је била спремна за Вијетнам. Ми смо то прихватили и захвални смо за то, мислим да је то добар потез Владе Републике Српске - рекао је Додик.

Одговарајући на питање у вези са полемикама о ангажману руске јединице за дезинфекцију болнице у Мостару и да ли Оружане снаге БиХ имају потребну опрему, Додик је рекао да Оружане снаге БиХ "немају ништа, поготово немају специјалну јединицу".

- Ја ћу гласати да се удовољи захтјеву /Драгана/ Човића, а шта ће друга два члана одлучити не знам. Није добро да једној Русији и њеној жељи да помогне, долазимо у позицију да јој објашњавамо наше односе. Затражио сам да се Предсједништво БиХ изјасни о томе - рекао је српски члан Предсједништва БиХ, одбацујући спекулације о могућим субверзивним дјелатностима.

Били смо, истиче Додик, спремни да помогнемо и Федерацији БиХ, али то нико званично није затражио.

Додик је нагасио да сматра да нема потребе за политизацију епидемије, него да се треба окренути европском путу БиХ, без ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ.

Говорећи о наредним локалним изборима, Додик је навео да је нови састав Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ изабран мимо легалних процедура и закона.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да, будући да није конституисана власт на свим нивоима у БиХ, није било могуће ни мијењати састав ЦИК-а БиХ.

Према његовим ријечима, расписивање избора у БиХ сада је проблем, а поменуо је и захтјев Хрвата за измјенама изборног закона БиХ.

Додик каже да је све вријеме био спреман да ради с циљем постизања компромиса.