latinica  ћирилица
04/05/2020 |  21:15 ⇒ 05/05/2020 | 07:43 | Аутор: РТРС

Постепено релаксирање мјера у Српској; Физичка дистанца и даље на првом мјесту (ВИДЕО)

Више од 120 пацијената са ковидом-19 тренутно је збринуто на двије локације Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра. Забрињава, навели су медицински стручњаци гостујући у емисији Актуелно, знатно повећање броја обољелих и чињеница да је највећи број заражених међу старијом популацијом.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

Начелница Клинике за инфективне болести УКЦ Републике Српске Антонија Верхаз нагласила је да их не забрињава само пораст броја обољелих, већ и структура пацијената.

- У почетку су се јављали пацијенти средње животне доби који су се више везивали за путовања, долазили из Италије, нису имали придружених болести. Али ми задњих десетак дана имамо прилив и хоспитализацију пацијената старије животне доби, са бројним коморбитетним стањима, повишеним крвним притиском, шећерном болести, који су на терапијама, што усложњава процес лијечења ових пацијената - поручила је Верхазова.

Начелник Клинике за интензивну медицину и нехируршке гране УКЦ Републике Српске Пеђа Ковачевић објаснио је да је у недостатку конкретног лијека и вакцине једино рјешење придржавање епидемиолошких мјера.

- Нама не преостаје ништа друго него да се држимо старих, добрих епидемиолошких мјера које подразумијевају изолацију, дистанцирање и што је могуће виши ниво заштите у смислу немогућности капљичне трансмисије, преноса вируса - објаснио је Ковачевић.

Епидемиолог Института за јавно здравство Јела Аћимовић прецизирала је да ће мјере бити релаксиране док год то буде могуће у складу са епидемиолошком ситуацијом.

- Стриктно се придржавати начина како се поступа приликом релаксације мјера. На првом мјесту је физичка дистанца. Свима нам је препоручено да носимо маске и рукавице, али маске и рукавице нису свемогући и када их ставимо не значи да смо се апсолутно заштитили од вируса. Физичка дистанца и даље остаје број један - нагласила је Аћимовићева.

Емисију Актуелно можете погледати и ОВДЈЕ.