latinica  ћирилица
04/05/2020 |  22:59 ⇒ 05/05/2020 | 07:38 | Аутор: СРНА

Додик: Српска ће испунити своја обећања

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска у региону има најмањи број отпуштених радника током епидемије вируса корона, што је резултат повјерења власти и послодаваца, те нагласио да ће Српска испунити своја обећања и обавезе према радницима.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да је број отпуштених радника у Федерацији БиХ неколико хиљада, да је само у једној седмици у Аустрији отпуштено 105.000 радника, док подаци о броју људи који су остали без посла у Републици Српској показују да је Српска имала координацију по том питању.

- Ми у региону имамо најмањи број отпуштених радника - рекао је Додик.

Он је истакао да је захвалан привредницима што нису отпуштали раднике и напоменуо да ће повјерење бити изгубљено уколико не дођу средства да радницима буде исплаћено што је потребно.

- Можда то неко и хоће да уради, али то је дестабилизација - рекао је Додик за Н1.

Он је додао да је тај новац ту и да ће Република Српска испунити своја обећања и обавезе, те да располаже новцем да то оствари у наредна два мјесеца.

Додик је навео да је Република Српска још у фебруару имала повећање прихода и развој у којем се размишљало о повећању плата у јавном сектору.

- Наш циљ је да имамо просјечну плату од 1.000 КМ, били смо близу и већ у марту бисмо је имали да није било епидемије вируса корона - каже Додик.

Он је истакао да су и у јануару и у фебруару приходи били већи, што је било готово непојмљиво за услове из претходних година да се биљежи толико повећање у прва два мјесеца у години.

- Добру ситуацију смо имали и када је ријеч о политичкој ситуацији. Били су неупитни и локални избори, а нису упитни ни сада. Али, у сваком случају, ово ће наметнути неке нове теме и људи ће за пар мјесеци заборавити све што је било у марту и сви ће тражити оно што им припада - нагласио је Додик.

Он је навео да БиХ након борбе са вирусом корона очекује неизвјесност и тешко вријеме, због чега се мора брзо реаговати и радити када је ријеч о доласку неких европских средстава.

- Не смије БиХ да буде мјесто на којем се онемогућавају брзе и ефикасне мјере на терену. Овакво стање сигурно никоме не доприноси и не иде у корист никоме - упозорио је Додик.

Он је рекао да се требају видјети рачуни у Централној банци БиХ који могу да се користе и да се средства упуте у реални сектор.

- Свако ко одржава запосленост треба од државе да добије новац - сматра Додик, напоменувши да при томе не треба да се дијели јавни и приватни сектор.

Он је рекао да је на нивоу БиХ немогуће договорити деблокаду.

- Ми у Републици Српској имамо фонд од 500 милиона. Треба да стигну и средства од ММФ и сматрамо да можемо санирати основне губитке, у кумулативном смислу да помогнемо привреди и да имамо добар развој - навео је Додик.

Одговарајући на питање да ли очекује комплетирање Савјета министара, с обзиром на чињеницу да је ДНС замијенио кандидата за министра за људска права и избјеглице, Додик је рекао да очекује да комплетирање коначно буде завршено.

- Млађен Божовић се повукао и добићемо неко ново име за које мислим да је већ данас дато и требало би да буде завршена законска процедура и приједлог стигне у Представнички дом да би се то завршило. Вјерујем да ће то бити учињено, и то није лоша порука - да смо кренули нешто да завршавамо - рекао је Додик.

Он је напоменуо да многа именовања која стоје треба завршити.

- То је питање и кредибилитета самих институција. Што се нас тиче треба завршити и именовања директора Сипе, РАК, Дирекције за европске интеграције... Спроведене су процедуре и треба да буде именовано све што припада Србима, Бошњацима Хрватима - рекао је Додик и додао да не зна због којих разлога је то заустављено.

Говорећи о буџету институција за ову годину, Додик је навео да се мора сачекати да би се видјело какви су губици настали због вируса корона.

- Рекли смо да ћемо покушати до краја маја да то видимо, па ћемо онда разговарати. Буџет данас није најважније питање јер постоји одлука о привременом финансирању и она не доводи у проблеме институције БиХ да раде и функционишу, чак и у дијелу да се одвоје неопходна средства за одржавање избора - рекао је Додик.