X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
05/05/2020 |  10:29 ⇒ 16:39 | Извор: РТРС

У Српској 16 новозаражених; Укупно 985

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је тестирање 347 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 16 особа у Републици Српској.

Ријеч је о пет особа мушког и 11 особа женског пола.

Два мушкарца су средње животне доби и три старије животне доби.

- Једна жена је млађе животне доби, пет средње и пет старије животне доби. Седам особа није могло да наведе контакт са позитивном особом, док су остале особе имале контакт са раније потврђеним случајевима - наведено је у саопштењу Министарства здравља и социјалне заштине.

Истичу да су према мјесту пребивалишта, по три особе су из Добоја, Градишке, и Дервенте, по двије особе су из Бањалуке, Калиновика и Српца и једна особа је из Гацка.

Међу особама код којих је потврђен нови вирус корона је једна медицинска сестра из Градишке и један запосленик старачког дома у Калиновику.

- У оквиру епидемиолошког надзора тестирано је још 71 здравствени радник из Бањалуке, Приједора, Градишке, Прњавора, Добоја, Челинца, Лакташа, Српца, Кнежева, Теслића, Фоче и Козарске Дубице и сви резултати су негативни - наводи се у саопштењу.

Такође, тестирано су укупно 63 особе из локалних карантина или објеката за изолацију и сви резултати су негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 985 случајeва вируса корона, од посљедица COVID 19 преминуле су 44 особе, а опоравила се 381 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 14.836 особа.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијече 163 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализованo je 40 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији 10 пацијената.

Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 26 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 79 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 39 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 10 особа, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву један пацијент, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору шест пацијента и у Универзитетској болници у Фочи седам пацијента.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 10, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 157 особа, у Студентском дому у Требињу 11, у Дому ученика Бијељини једна особа, и у Студентском центру Зворник двије особе. У објектима за изолацију у Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.881 особа, а надзор је завршен код 24.415 особа.

На седам граничних прелаза је, у Републику Српску током 24 часа, укупно ушло 92 oсобе, 73 особе су изашле из карантина и упућене су у локалне карантине у општинама, а тренутно се у карантинима на седам граничних прелаза налази укупно 28 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно обавјештавају јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.