latinica  ћирилица
07/05/2020 |  22:09 ⇒ 23:12 | Аутор: РТРС

Додик: Кошарац је начинио грешку и мислим да је тога свјестан (ВИДЕО)

У политичком магазину Печат српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик говорио је и о потезу министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца, који је присуствовао забави у Сарајеву, кршећи мјере заштите у вријеме епидемије. Додик је навео да ће због тога бити разријешен чим буду добијене гаранције да Република Српска том смјеном неће претрпјети штету.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Он каже да то политички значи да Кошарац, као члан СНСД-а, неће моћи да буде кандидован, нити да има подршку на локалним, ни општим изборима.

- И тако смо лоцирали тај дио политичке одговорности. А овај дио, морам бити сигуран да Република Српска неће остати дефицитарна за кадар. Дакле, ако је могуће да истог часа разријешимо Кошарца и доведемо другога који је лојалан Републици Српској, а да то није Мирко Шаровић /СДС/ који се бави само издајом, онда би то и учинили, али нисмо сигурни да то може - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, посао опозиције јесте да оно што изгледа тешко представи горим.

- Кошарац је начино грешку и мислим да је свјестан тога. Исказао је спремност да поштује било какву одлуку коју донесе СНСД и да стави функцију на располагање. С друге стране, он је као министар направио одличан посао до сада и битно вратио позицију Републике Српске, лојалан је Српској. Оно што је Шаровић оставио, а битно поправио Кошарац, било је против Републике Српске - рекао је Додик и подсјетио да за вријеме Шаровића није било фирме из Српске која је могла извозити, за разлику од сада.

Он је навео да је конфгурација у Министарству спољне трговине и економских односа, коју је оставио Шаровић, таква да одлучују људи којима није у интересу Српска, као што није била ни Шаровићу који је у Федерацији БиХ порглашаван као најбољи министар.

- Сада остати без одговорног човјека који може да ово конторлише, а добро је то радио, довело би нас у позицију да отворимо доста проблема за Српску. Нисмо ни сигурни да већина у парламенту БиХ која је изабрала Савјет министара може да буде коректна. Шта ако поново доведу Шаровића, што је вјероватно интенција. Све је најбоље показала коалиција која тражи смјену - каже Додик.

Емисију Печат можете погледати ОВДЈЕ.