latinica  ћирилица
08/05/2020 |  08:42 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

У Српској 25 нових случајева, укупно 1.068 (ФОТО/ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано је 25 нових случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 1.068, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

Шеранић је рекао да је је у посљедња 24 часа тестирано 507 лабораторијсих узорка, те додао да је вирус потврђен код 25 особа.

Навео је да је ријеч о 13 мушкараца и 12 жена, те да је шест особа хоспитализовано.

- Девет особа је из Бањалуке, три из Гацка, по двије су из Котор Вароша, Брода, Српца и Теслића, а по једна из Челинца, Добоја, Бијељине и Приједора. Код 14 особа је утврђено да је ријеч о блиском контакту са лицима код којих је раније потврђен вирус, док код осталих није утврђена тачна епидемиолошка веза са претходно зараженим лицем - навео је он.

Шеранић је на конференцији за новинаре додао да је на нови вирус позитиван један љекар, док је 29 тестираних радника Универзитетског клиничког центра негативно.

- Тестирано је укупно 80 радника из здравствених установа у Бањалуци, Бијељини, Теслићу, Лакташима, Градишци, Зворнику, Козарској Дубици и Котор Варошу и сви ови налази су негативни - истакао је Шеранић.

До сада је тестирано 16.484 лица у Српској.

Министар здравља Српске је додао да су негативни и налази тестираних 20 особа које бораве или раде у домовима за стара лица, као и 95 особа из локалних карантина или објеката за изолацију.

Према његовим ријечима, у УКЦ-у Српске се тренутно лијечи 160 особа, а 51 пацијент је са тежом клиничком сликом, док су у изолацији тренутно два пацијента.

- Код четири пацијента имамо потребу за механичком респирацијом, а пет особа се налази на неинвазивном моду механичке вентилације - навео је Шеранић.

Он је рекао да је осам особа преминуло, и то шест у УКЦ-у Српске и двије у добојској болници.

Када је ријеч о објектима за изолацију, Шеранић каже да су у Студентском центру у Бањалуци тренутно 202 лица, у домовима у Требињу четири, а у Бијељини двије особе, док у објектима у Зворнику, Источном Сарајеву, на Палама и у Фочи нема смјештених особа.

- Здравствени надзор се тренутно спроводи над 3.933 особе, а завршен је код 25.108. На седам граничних прелаза у посљедња 24 часа укупно је ушло 155 особа, а 157 је изашло из карантина и упућено у локалне заједнице - рекао је Шеранић.

Говорећи о забранама кретања, Шеранић каже да вјерује да ће Републички штаб за ванредне ситуације данас донијети одлуку када је ријеч о кретању између општина током викенда.

Он је додао да Влада Српске процјењује активности када је ријеч о евентуалном укидању ванредног стања, те да се припремају акти у вези са том процедуром.