latinica  ћирилица
08/05/2020 |  10:41 | Аутор: СРНА

У кампу "Липа" смјештено 800 миграната, акција измјештања се наставља

У прихватном кампу на локалитету Липа код Бихаћа тренутно је смјештено око 800 миграната, а полиција Унско-санског кантона и даље спроводи акцију измјештања миграната из напуштених објеката и градских улица.
Камп Липа - Фото: nezavisne novine
Камп ЛипаФото: nezavisne novine

Уз подршку кантоналне инспекције контролишу се и приватни смјештаји, а за све оне који превезу илегалне мигранте у овај дио БиХ најављене су прекршајне санкције, преносе федерални медији.

- Ми поступамо по наређењу надлежних институција, а једини циљеви су нам заштита локалног становништва, односно обезбјеђивање достојанственог смјештаја и третмана за све мигранте и избјеглице. Можда неки од њих не желе бити у кампу "Липа" само због удаљености од средишта града, али мораће напокон схватити да се не могу понашати како они то желе - рекао је кантонални министар унутрашњих послова Нермин Кљајић.

Он је навео да је приоритет контрола и заштита безбједносне, али и епидемиолошко-здравствене ситуације у овом кантону, због чега је одлучено да ће сви они који у будућности довезу мигранте из Сарајева бити прекршајно санкционисани.

Један од циљева Владе Унско-санског кантона је и постепено смањење броја корисника услуга и затварање Привременог прихватног центра "Бира" у средишту Бихаћа.

- То смо најавили још приликом отварања кампа на Липи и плански радимо на томе. У центру Бира је тренутно 1.100 миграната и већ је значајно смањен број смјештених људи. С обзиром да више нема пријема нових корисника, надамо се да ћемо већ за мјесец дана број смјештених миграната смањити на око 600 и наставити према коначном затварању тог објекта - рекао је Кљајић.

У кампу на Липи, између Бихаћа и Босанског Петровца, мигрантима је обезбијеђена и здравствена заштита.

Кантонални министар здравства Нермина Ћемаловић рекла је да о здрављу свих смјештених људи у кампу брину бројни љекарски тимови, који на располагању имају модерно опремљену амбуланту.

- Сви мигранти су прошли тријажне прегледе још приликом доласка у камп. Особе с одређеним симптомима смјештене су у изолациони шатор и под сталним су надзором љекара. По потреби је организовано и њихово тестирање на ковид-19, а уколико евентуално буде позитивних, ти људи ће бити третирани и лијечени као и сви грађани Унско-санског кантона - поручила је Ћемаловићева.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, у Унско-санском кантону тренутно борави више од 5.000 миграната и избјеглица.

По 1.100 њих смјештено је у прихватним центрима "Бира" и "Мирал".

Више од 700 људи борави у центрима "Седра" и "Борићи", док је на локалитету Липа око 800 особа.

Преостали број илегалних миграната још је смјештен по приватним објектима у Бихаћу, Цазину и Великој Кладуши, а одређени број се и даље крије у напуштеним зградама и кућама.