latinica  ћирилица
08/05/2020 |  15:12 ⇒ 09/05/2020 | 08:04 | Аутор: РТРС

Радојичић: Ситуација је и даље осјетљива; Придржавање мјера неопходно (ФОТО/ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је епидемиолошка ситуација у овом граду и даље осјетљива.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Нагласио је да је неопходно да се грађани и даље придржавају мјера.

- Циљеви и даље остају исти, заштита људских живота, смањење броја обољелих, те минимизација економских и социјалних посљедица епидемије јер је у ова два мјесеца дошло до изузетно великог утицаја на економска кретања- истакао је Радојичић.

Навео је да од понедјељка крећу са радом предшколске установе и да ће се тестирати на вирус корона сви васпитачи у вртићима.

Истакао је да је повећан број преминулих посљедњих дана, те додао да доминирају старије особе.

- Појачаћемо надзор. Хигијенско-епидемиолошка контрола биће на већем нивоу него до сада. То се највише односи на домове  за старија лица и здравствене установе. Контрола за старије од 65 година биће нешто већа него што је то случај био до сада- навео је Радојичић.

Каже да ће појачати надзор објеката за старија лица, али надзираће се и мјеста гдје су већа окупљања, као на примјер јавне кухиње, гдје ће контролни органи извршити додатна тестирања и превентивне мјере..

Радојичић је додао и да од понедјељка, 11. маја почиње са радом и минимални јавни градски и приградски превоз.

Он је подсјетио да је 9. мај – Дан побједе над фашизмом републички празник, те да град Бањалука неће доносити никакву посебну одлуку о радном времену, дозволама или ограничењима за тај дан.

- Могу да раде они којима је законом дозвољено да раде поједине врло ограничене дјелатности, као што је угоститељство. Град Бањалука не уређује питање производних предузећа - појаснио је Радојичић.

Он је рекао да је према одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације опште радно вријеме другачије.

- Радно вријеме субјектима којима је дозвољено је од 7.00 до 19.00 часова и оно још није промијењено - рекао је Радојичић.

Он је навео и да од понедјељка, 11. маја, више не вриједи забрана за кориштење појединих јавних површина паркова и излетишта, истичући да остају на снази републичке мјере забране окупљања већег броја лица и ношења заштитне опреме у одређеном облику.

- Од понедјељка, 11. маја, почиње са радом низ дјелатности - трговина, угоститељство и услуге. Контролни органи вршиће преглед услова у сваком од ових субјеката. Институт за заштиту здравља Републике Српске прописао је за сваку од ових дјелатности фризере, угоститеље, занатлије и друге, услове под којима могу да раде - истакао је Радојичић и додао да уколико неко не буде поштовао наложене мјере биће изрицане казнене мјере и затварање.

Радојичић је рекао да је Одјељење за привреду објавило првих 238 захтјева који су одобрени када је ријеч о комуналним таксама, закључујући да ће се сукцесивно обрађивати и сви остали захтјеви, којих је већ пристигло око 1.300.