latinica  ћирилица
08/05/2020 |  18:57 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Препоруке туристичким агенцијама о поступању са потрошачима (ВИДЕО)

С циљем превазилажења проблема насталих усљед пандемије изазване вирусом корона у смислу реализације уговорених туристичких аранжмана у 2020. години, Републички штаб за ванредне ситуације је на данашњој сједници донио Закључак о препоруци за поступање туристичких агенција, а у вези са понудом замjенског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано усљед пандемије изазване вирусом корона.
Републички штаб за ванредне ситуације -
Републички штаб за ванредне ситуације

Закључком је препоручено да туристичке агенције понуде потрошачу замјенско путовање за нереализовано туристичко путовање које је у цјелости или дјелимично уплаћено закључно са 15. мартом 2020. године, без обзира на период реализације у текућој години.

Препоручено је да туристичке агенције замјенско путовање третирају као ново туристичко путовање, којим се замјењује нереализовано туристичко путовање.

У обзир се узима путовање које је у цјелости или дјелимично уплаћено од стране потрошача и чија вриједност није нижа од продајне цијене или износа који је потрошач уплатио.

Поред тога, препоручено је и да туристичка агенција пружи могућност потрошачу да замјенско путовање искористи у периоду од једне године од дана уручења понуде агенције, а најкасније до 31. децембра 2021. године, као и могућност да замјенско путовање буде реализовано на другој дестинацији.

Наведеним Закључком туристичким агенцијама је препоручено и да се потрошачу, уколико се одлучи за поврат износа који је уплатио за нереализовано путовање или је отказао замјенско путовање, изврши поврат уплаћених средстава, а што ће се одвијати у складу са могућностима туристичке агенције и најкасније у року од 14 дана, почевши од  31.децембра 2021. године.