latinica  ћирилица
09/05/2020 |  09:26 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

У Српској 18 нових случајева, укупно 1.086

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 688 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 18 особа у Републици Српској.

Ријеч је о 11 особа мушког и седам женског пола. Седам мушкараца је средње животне доби и четири мушкараца су старије животне доби. Три особе женског пола су млађе животне доби, три средње и једна старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта шест особа је из Бањалуке, четири особе су из Градишке, двије особе из Шамца, и по једна особа из Модриче, Котор Вароши, Новог Града, Невесиња, Оштре Луке и Кнежева.>

Двије особе су хоспитализоване, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама. Укупно девет особа је навело контакт са позитивним особама, док остали нису могли да наведу јасну епидемиолошку везу.

Тестирано је укупно 138 особа из локалних карантина или објеката за изолацију, а нови вирус корона потврђен је код двије особе.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је и још 98 здравствених радника из Бањалуке, Приједора, Требиња, Градишке, Бијељине, Српца, Прњавора, Зворника, Лакташа, Добоја, Брода, Теслића, Источног Сарајева, Мркоњић Града, Фоче, Билеће, Невесиња, Зворника и Шамца а вирус корона је потврђен код једног медицинског техничара у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Такође, тестирано је укупно девет особа које бораве и раде у домовима за старија лица, и ови резултати су негативни.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.086 случајева вируса корона, од посљедица COVID 19 преминуло је 65 особе, а опоравила се 391 особа.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) тестирано укупно 17.152 особе.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 138 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 39 пацијената теже клиничке слике, док су у изолацији два пацијената.

Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а једна особа је на неинванзивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) су 24  пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 68 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 56 са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње девет особа, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву двије, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору шест пацијената и у Универзитетској болници у Фочи шест пацијената. 

 Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налазе се 203 особе, у Студентском дому у Требињу три, у Дому ученика Бијељини двије особа.

 У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.017 особа, а надзор је завршен код 25.256 особа.

На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушле су укупно 163 особе, 146 особа је изашло из каратина и упућена у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налази укупно 11 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.