latinica  ћирилица
09/05/2020 |  11:15 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Званичници Српске положили вијенце на споменик палим борцима НОБ-а (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија положили су вијенце на споменик Жртвама фашизма на Тргу палих бораца у Бањалуци поводом 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Цвијеће су положили амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, министри у Влади Српске, народни посланици, представници заједничких институција БиХ, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, представници града Бањалука и остале делегације.

Фото: РТРС

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Због епидемије вируса корона ове године нема масовног окупања, већ присуствују само највиши званичници Српске.

Фото: РТРС

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи. /крај/јп/видео