latinica  ћирилица
09/05/2020 |  11:23 | Аутор: СРНА

Иванцов: Совјетски народ донио побједу над фашизмом

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов честитао је 75. годишњицу побједе над фашизмом уз поруку да је совјетски народ донио побједу другим народима, али да се памти и подвиг српског народа, као и да је покушај ревдирања историје увредљив.
Петар Иванцов - Фото: СРНА
Петар ИванцовФото: СРНА

- Драги пријатељи честитамо вам 75. годишњицу велике побједе. Овај празник је спојио у себи радост, сјећање и тугу. 9. мај је, такође и међународни и породични и дубоко лични празник. Данас сагињемо главе пред свијетлим сјећањима на хероје, на све оне који се нису вратили из рата, на оне који нису више са нама - навео је Иванцов.

Он је указао на дужност сјећања на Дан побједе, која је плаћена огромним неповратним жртвама, јер је рат однио милионе живота.

- Никада нећемо заборавити да су наши очеви, дједови и прадједови извојевали слободу Европе и дуго очекивани мир на планети. Совјетки народ је донио побједу другим народима. Ми смо се борили раме уз раме са нашим савезницима. У мојој земљи знају и памте подвиг југословенских партизана, народа Југославије и прије свега српског народа, који се несебично борио против непријатеља - истакао Иванцов у видео поруци.

Он је пожелио да овај празник, ово историјско памћење, као и увијек, уједињује два народа.

- Ми смо се борили на страни правде и праведности. Дан побједе је наш заједнички празник - навео је Иванцов.

Он је напоменуо на покушаје да се ревидира историја Другог свјетског рата, да се умањи подвиг војника ослободиоца, партизана, антифашиста, чак да се изједначе жртве и џелати.

- То је увредљиво за наше народе, за оне који су поднијели највећи терет страдања у рату. Тим је већа наша одговорност према будућим генерацијама. Морамо им предати стабилност и мир, пренијети херојску правду, дух и смисао велике побједе како би наши потомци могли бити поносни на наше претке који су се несебично борили за слободу и независност - нагласио је Иванцов.