latinica  ћирилица
09/05/2020 |  17:21 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација повољна; Стигла и руска помоћ у лијековима (ФОТО/ВИДЕО)

У посљедња 24 сата, у Републици Српској, преминуло је шест пацијената код којих је потврђено присуство вируса корона.
Донација лијекова од Русије - Фото: РТРС
Донација лијекова од РусијеФото: РТРС

Четири пацијента преминула су у УКЦ-у, а два у добојској болници и сви су имали више удружених обољења. Присуство вируса потврђено је код још 18 особа, чиме је број заражених у Српској достигао 1086. У њиховом лијечењу, значајна помоћ биће лијекови које је донирала руска хуманитарна мисија.

У Институту за јавно здравство и УКЦ-у Српске, у протекла 24 часа, тестирано је 688 лабораторијских узорака. Тест на присуство вируса корона позитиван је код осамнаест лица. Највише заражених је из Бањалуке, шест. Четири особе су из Градишке, двије из Шамца и по једна из Модриче, Котор Вароша, Новог Града, Невесиња, Оштре Луке и Кнежева.

 

- Тако да је ово задовољавајућа епидемиолошка ситуација која је под контролом у смислу овог тренда у посљедњих четири до пет дана, у односу броја позитивних и тестираних. Тако ћемо наставити. Оно што је важно и што стално понављамо, јесте опрез и одговорност сваког појединца у друштву како бисмо и даље држали ову епидемију под контролом - рекао је Ален Шеранић, министра здравља и социјалне заштите.

Од 98 тестираних радника у здравственим установама вирус је потврђен код једног медицинског техничара у УКЦ-у. Позитиван је и тест два лица из локалних карантина. У Ковид болници УКЦ-а, збринуто је 39 пацијената са тежом клиничком сликом, а пет пацијената је на респиратору.

Фото: Срна

Подршка њиховом лијечењу, биће медицинска помоћ коју је руска хуманитарна мисија, преко свог Регионалног представништва за Балкан упутила Републици Српској.

- Укупно је овдје око 50 врста различитих лијекова које је руска хуманитарна мисија прикупила да би помогла нашим српским пријатељима - истакао је Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ.

Фото: РТРС

Министра Шеранић је напоменуо да се ради о врло вриједној донацији, прије свега лијекова који се односе на антибиотску терапију.

На значај ове помоћи, током примопредаје, указао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Истиче да Русија не престаје да помаже Републици Српској ни у условима када је епидемија значајно присутна у тој земљи.

- Захвалност свима који су помогли Републици Српској на било који начин. Посебно Русији, која је кроз долазак неколико тимова дезинфиковала све медицинске установе широм Републике Српске, а сада наставља да помаже на овај начин, достављајући лијекове, који су, као што је речено, потребни - поручио је Додик.

Листа донираних лијекова утврђена је у договору са Министарством здравља Српске, а амбасадор Петар Иванцов нада се да ће Руска хуманитарна мисија упутити Српској, још један контингент помоћи.