latinica  ћирилица
10/05/2020 |  19:34 ⇒ 11/05/2020 | 07:56 | Аутор: РТРС

Зељковић: Наплаћује се само комерцијално тестирање на вирус корона (ВИДЕО)

Институт за јавно здравство Републике Српске увео је комерцијалну услугу тестирања на присуство вируса корона која кошта 200 марака.
Бранислав Зељковић (фото:atvbl) -
Бранислав Зељковић (фото:atvbl)

Ова услуга односи се само на особе које иду на рад у иностранство, те на студенте и ђаке који морају да наставе школовање у иностранству, потврдио је вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић је демантовао, како наводи, полуинформације које су објављене у појединим медијима да таква врста тестирања у ФБиХ, у приватним лабораторијама, кошта 60 марака.

Комерцијално тестирање није обухваћено средствима која долазе из донација, него су тестови набављени властитим средствима Института, каже Зељковић.

Ријеч је, додаје, о анализи која се ради на "Рил тајм - ПЦР" апарату, што је и препорука Свјетске здравствене организације и "златни стандард".

Институт је, према његовим ријечима, ову услугу увео на захтјев пословне заједнице.

- Када Привредна комора упути захтјев за тестирање одређених особа које треба да иду на рад у иностранство, када пословни субјекти из Републике Српске који желе да упуте раднике на рад у иностранство и када особе на лични захтјев попуњавају изјаву да им та потврда служи само за рад у иностранству. На налазу који добијају јасно је то наглашено - објаснио је Зељковић.

Комерцијално тестирање на располагању је и студентима и ђацима који настављају школовање у иностранству. Зељковић наводи да оно нема никакве везе са серолошким тестовима, како су то навели поједини медији.

- Зашто су одређене само ове двије групе? Зато што не желимо да нарушимо континуитет тестирања које се односи на узорке који су дефинисани путем анкета ХЕС-а, да је неопходно да се изврши тестирње наведених особа - рекао је Зељковић.

Ти тестови су и даље бесплатни, а Институт је до сада извршио више од 14.000 тестирања на присуство вируса корона.

Посао Института је и да припреми упутства за рад угоститељских објеката, као и за остале пословне субјекте који послије ублажавања мјера почињу са радом.

- Јасно ће бити дефинисана удаљеност, употреба личне заштитне опреме, начин дезинфекције, чишћења и климатизације, као и све остало што је неопходно да буде дефинисан рад тих пословних субјеката - изјавио је Зељковић.

Зељковић је навео да ће мобилна болница, за чију набавку је Влада Српске обезбиједила средства, постати власништво Републике Српске, након што та болница буде у потпуности постављена, опрема буде инсталирана, а примопредаја буде извршена у складу са законом.