latinica  ћирилица
10/05/2020 |  19:40 ⇒ 19:43 | Аутор: РТС

Михајловић поводом трагедије у Лесковцу: Не окрећите главу, пријавите насиље

Потпредсједница Владе Србије и предсједница Координационог тијела за родну равноправност Зорана Михајловић изјавила је да ју је дубоко потресла вијест о породичној трагедији која се догодила у Лесковцу.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

Михајловићева је апеловала на све грађане и грађанке да не окрећу главу пред насиљем већ да га пријаве.

- Злочин у Лесковцу у којем су живот изгубиле двије младе жене, дјевојчица и мушкарац не може никог од нас да остави равнодушним. Још једном апелујем на све грађане и грађанке да не окрећу главу пред насиљем - оно је ту око нас и погађа цијело друштво - навела је Михајловићева у саопштењу.

Вјерује да ће полиција и надлежни органи расвијетлити овај случај, али да су изгубљени животи, међу којима је и једна трудница, ненадокнадиви, те да је важно да сви покажемо више бриге и емпатије једни за друге.

- Институције су ту да раде свој посао, то је један од закључака и недавно одржаног мултисекторског састанка са представницима државе, међународних организација и цивилног сектора. Али, то није довољно. Морамо сви бити сензибилнији на људе око нас. Насиље није приватна ствар, насилнике морамо пријавити, било да се ради о члановима наших породица, комшијама, рођацима - рекла је Михајловићева.

Она је додала и да је претходних дана било неколико случајева партнерског и породичног насиља, што нажалост не чуди, јер у кризним ситуацијама каква је пандемија вируса корона све државе биљеже пораст насилничког понашања.

- Иако у Србији није било пораста пријава насиља током трајања ванредног стања, све вријеме смо указивали да то не значи да насиља нема. По укидању ванредног стања, то је само видљивије и, нажалост, резултирало је и данашњим стравичним убиствима. Позивам на већу позорност свих - навела је Михајловићева, саопштено је из Кабинета потпредсједнице Владе Србије.