latinica  ћирилица
11/05/2020 |  10:07 | Аутор: СРНА

Нови уџбеници послати ресорном министарству на одобравање

Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске је по затварању конкурса за прибављање рукописа школских уџбеника прибавио рецензије и усагласио корекције са ауторима, те послао уџбенике на одобравање Министарству просвјете и културе Републике Српске.
Завод за уџбенике и наставна средства (илустрација РТРС) -
Завод за уџбенике и наставна средства (илустрација РТРС)

Портпарол Завода за уџбенике и наствна средства Дејан Керлета рекао је Срни да је у издању Завода за основну школу припремљен нови уџбенички комплет Њемачки језик за осми разред основне школе, који се састоји од уџбеника са ЦД-ом и радне свеске.

- До сада нисмо имали своје издање овог уџбеника које је усклађено са наставним програмом, тако да од ове школске године имамо уџбеник и за осми разред - рекао је он и подсјетио да у свом издању имају уџбенике за шести и седми разред њемачког језика, а од ове године и осми разред.

Он је додао да је ријеч о уџбенику који је оцијењен најбољим оцјенама од рецензената.

Када су у питању други уџбеници, Керлета каже да су на конкурсу добили нови рукопис уџбеника математика за други разред основне школе, који је тражен због промјене наставног програма.

Према његовим ријечима, у току је процедура одобравања и у овом моменту није још увијек познато да ли ће имати нови уџбеник и радни лист за математику за други разред основне школе или ће се у школској 2020/2021. години користити тренутно актуелни уџбеник.

Керлета наглашава да је Министарство просвјете и културе као обавезно наставно средство и дио уџбеничког комплета одобрило Библијски атлас у настави православне вјеронауке у седмом и осмом разреду основне школе.

Он је подсјетио да уџбенике вјеронауке издају надлежни органи вјерске заједнице и они се доносе на приједлог вјерских заједница.

Керлета је рекао да за средњу школу Завод има неколико нових наслова који су одобрени за кориштење у настави, међу којима је Читанка за први и трећи разред гимназије, затим за трећи разред средњих стручних школа, те за четврти разред техничких школа.

Ријеч је и о уџбеницима Медијска комуникација за други разред средњих стручних и техничких школа, Маркетинг у туризму за трећи разред средње школе, занимање туристички техничар и Историја за четврти разред гимназије општег и друштвено-језичког смјера и за трећи разред гимназије природно-математичког смјера.

Он наглашава да је ту и уџбеник Култура религија за први и други разред средње школе, који је одобрен пред сам почетак актуелне школске године, али није био на списку одобрених уџбеника за гимназију и средње стручне школе за школску 2019/2020. годину, јер је списак објављен прије добијања одобрења за овај уџбеник.

Керлета напомиње да су ови уџбеници модернији, усклађени са важећим наставним програмима и да ће сигурно знатно допринијети квалитету образовања у школама.

Он је нагласио да ће се Завод за уџбенике и наставна средства, уколико од ресорног министарства буду одобрени ови нови уџбеници, потрудити да се што прије нађу у њиховим књижарама и буду доступни наставницима и ученицима.

- Коначно су наши апели стручним и научним радницима те професорима средњих школа уродили плодом и уочено је веће интересовање за писање уџбеника и већи број пристиглих рукописа, посебно за средње стручне школе - рекао је он.

Он је нагласио да је Завод за уџбенике и наставна средства припремио и ново издање намијењено предшколцима, а ријеч је о радном листу/радној свесци -Предшколска радилица, за коју су добили одобрење Министарства просвјете и културе.

- Поносни смо и посебно срећни што имамо прилику да у свом издању понудимо једну овакву публикацију и надамо се да ће овај програм, који већ неколико година организује Министарство и који је прописан законом, бити употпуњен оваквом публикацијом, те да ће малишани који су први пут укључени у предшколски програм бити задовољни материјалом који су осмислиле наше ауторке - истакао је он.

Керлета је подсјетио да Завод за уџбенике и наставна средства нуди могућност куповине уџбеника и школског прибора на рате, како би родитељима олакшао почетак нове школске године.

Осим уџбеника, Завод по најприступачнијим цијенама нуди и богату палету школског прибора реномираних произвођача, а заинтересовани могу да контактирају књижаре Завода, од којих ће добити све информације и гдје могу закључити уговоре о куповини уџбеника на рате.