latinica  ћирилица
11/05/2020 |  15:54 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Сутра од 6.00 часова локалне заједнице у Српској распуштају карантине (ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације ставио је ван снаге закључке за организацију локалних карантина и оних при граничним прелазима.
Карантин, илустрација (фото: Цвијета Ковачевић / РАС Србија) -
Карантин, илустрација (фото: Цвијета Ковачевић / РАС Србија)

- Сутра од 6.00 часова локалне заједнице ће имати обавезу да распусте локалне карантине и оне који су смјештени у њима упуте у кућну изолацију гдје ће провести остатак времена који им је остао до 14 дана. Инспектори ће на граници издавати рјешења о кућној изолацији - навео је Шеранић.

Он је појаснио да ће особе које долазе из иностранства морати да проведу 14 дана у кућној изолацији.

- Казне за кршење кућне изолације су од 1.000 КМ до 3.000 КМ и биће настављена контрола поштовања те мјере - каже Шеранић.

Он је додао да лица која буду упућена у кућну изолацију неће бити одмах тестирана.

- У случају појаве симптома и наглог погоршања здравственог стања треба одмах да се јаве породичном љекару, служби хитне помоћи или хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту пребивалишта како би им била указана помоћ - рекао је Шеранић, наводећи да ће сви добити јасна упутства о томе шта кућна изолација подразумијева и на који начин треба да се понашају они и њихови укућани.

Када је ријеч о возачима у међународном транспорту, он је навео да ће инспектори имати обавезу само да их евидентирају и неће им бити издавана рјешења о кућној изолацији.

- Лица која у пограничном подручју обављају пољопривредну дјелатност моћи ће да то раде и даље, али ће морати показати документа републичком инспектору како им не би издао рјешење о кућној изолацији. Када је ријеч о страним држављанима и држављанима БиХ који су у радном односу у предузећима у пограничном подручју, они ће морати показати идентификациони документ и доказ о запослењу како би несметано прелазили границу - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, сва лица којима ће бити одобрен прелазак границе без одласка у кућну изолацију морају да се придржавају личних мјера које подразумијевају кориштење маски, односно маски и рукавица ако су у затвореном простору.

- У наредном периоду и даље ћемо разматрати процедуре у смислу мјера које ћемо предузимати према грађанима, прије свега према путницима у међународном саобраћају - навео је Шеранић.