latinica  ћирилица
12/05/2020 |  11:47 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Додик: Војска Републике Српске сачувала српски народ (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Војска Републике Српске била одбрамбена снага која је сачувала српски народ, његов идентитет, вјековна огњишта и историју.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је истакао да је славан ратни пут Војске Републике Српске и да је српски народ поносан на све њене припаднике.

- Био сам један од оних који су 12. маја 1992. године донијели закон о формирању Војске Републике Српске, што је било од пресудног значаја. Овај закон донесен је једногласно - рекао је новинарима Додик у касарни "Козара" на обиљежавању Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Додик је истакао да је Српска поносна на своју Војску и оно што је учинила.

- Тај понос нас храни и јача наше увјерење да је Војска Српске била одраз народа и његове борбе за слободу. Слобода је кључна ријеч наше историје и борбе, поготово у прошлом вијеку. Тај вијек је завршен побједоносном улогом Војске у рату. Она је успјела да одбрани наш народ и буде у темељима стварања Српске. Да није било одбрамбене улоге Војске веома би тешко било одржати политичко конституисање Републике Српске у то вријеме - нагласио је Додик.

Према његовим ријечлима, Војска Републике Српске је на свом ратном путу била је респектабилна и захваљаујући високом моралу и хтјењу да одбрани Српску извршила свој задатак, иако је била често изолована и борила се у немогућим околностима.

- Она је ратовала у неким периодима у веома оскудној ситуацији, није било основних средстава, од нафте, па чак до муниције. Снага ове војске био је морал и опредјељење војника да се боре до задњег јер су знали да се боре за своје породице и огњишта - поручио је Додик.

Он је подсјетио да је Војска Српске након рата сатанизивана од оних који су овдје требали да спроводе мир.

- Војска Републике Српске данас формално не постоји, али постоји /Трећи пјешадијски/ Република Српска пук у оквиру Оружаних снага који баштини њену традицију. Важно је, ако смо већ изгубили Војску Републике Српске, да имамо наш пјешадијски пук који Српску трајно етаблира као фактор који има своју оружану силу - истакао је Додик.

Додик је оцијенио да је укидање Војске била грешка, али да је свјестан околности у којима се то догодило под утицајем снажног интервенционизма међународне заједнице која је учинила све да буде на штету Српске и српског народа.

- Вјероватно су мислили да нећемо имати шта обиљежавати јер су сматрали да ће укинути и сјећање када укину институцију. Сјећање на Војску Српске и погинуле борце не може нестати. Договорили смо да овдје буде постављена опрема како би и дан и ноћ била ишчитавана имена погинулих припадника Војске који су дали свој живот за Српску - каже Додик.

Додик каже да је као некадашњи припадник Војске Републике Српске поносан на период који је провео у њеним редовима.

- Био сам потпуно увјерен да сам на правој страни и да се налазим на правом мјесту", рекао је Додик.

Он је најавио да ће убудуће Дан Војске бити обиљежаван организовањем манифестације на којој ће присуствовати велики број грађана.

- Наредних година ова манифестација треба да буде одржана на отвореном и да обезбиједимо довољно униформи Војске Српске како би то остало у нашем снажном сјећању. Само оно што остане у сјећању и даље живи - навео је Додик.

Према његовим ријечима, Војска Републике Српске баштинила је традицију антифашизма и ЈНА, а многи њени официри прешли су из ЈНА.

- У Војсци Српске готово да није било примјера да су паравојне структуре биле доминантне на одређеном просторима. Она је под војном командом Ратка Младића и политичким руководством Радована Караџића, Биљане Плавшић и Николе Кољевића извршавала своје задатке у складу са међународним правилима ратовања. То ће остати записано - рекао је Додик.

Он је додао да многи напади које су доживјели у прошлости већ отпадају.

- То је било могуће зато што смо истрајно вјеровали у чистоту и патриотизам Војске и нисмо дозволили да оно што су хтјели да јој накалеме остане записано и буде у карактеру трајног сјећања - нагласио је Додик.

Поручио је да опредјељење Српске и српског народа није да се креће ка НАТО-у, а да је одређени облик сарадње неопходна, као и са другима.

- Ми одбацујемо пут ка НАТО-у и чланство. Ово је исконски захтјев српског народа који не може да опрости НАТО-у бомбардовање наших војника и цивила чиме је предодређен и резултат рата. Бомбе које су бацане су биле са осиромашеним уранијумом, то није било војнички, то је било усмјерено на један народ и његову генетику. То је геноцид који је настављен из времена Другог свјетског рата, а тај поступак НАТО-а и данас односи жртве широм Српске - рекао је Додик.

Војници, подофицири, официри и тадашње политичке структуре, поручио је он, морају да буду поносни на оно што су учинили.

- Борили смо се јер смо имали идеју, а то је слобода за српски народ и његова територијална организација у нашу државу на овим просторима. Република Српска је формирана са циљем да буде независна држава и у вријеме рата је то била - истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Дејтонски споразум учинио да Српска одустане од дијела суверенитета и пребаци га на ниво заједничких институција БиХ.

- Сада смо свјесни да су наша права добијена Дејтонским споразумом битно угрожена од стране међународне заједнице. Укидање Војске Српске је услиједило након потписивања Дејтонског споразума, а она је као војни фактор добила пуну легитимацију и верификацију у том документу - каже Додик.

Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ обиљежава данас у касарни "Козара" у Бањалуци 12. мај - Дан Војске Републике Српске и свој дан.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци на данашњи дан 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.