latinica  ћирилица
12/05/2020 |  11:50 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Војска одбранила српски народ и његова огњишта (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је Војска Српске у одбрамбено-отаџбинском рату одбранила српски народ и вјековна огњишта, што не смије бити заборављено.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Не смијемо заборавити погинуле и рањене припаднике Војске и Полиције Републике Српске, али ни цивиле који су страдали у протеклом рату. Дан када је формирана Војска је један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске - рекла је Цвијановићева новинарима на обиљежавању Дана Војске Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Због тога је, додала је она, потребно јачати Српску чија аутономија мора бити трајна категорија.

Цвијановићева је нагласила да је формирање ВРС значило да ће српски народ добити жељену слободу.

- Војници су свој задатак извршили тиме што су одбранили и територију и народ. Данас у слободи морамо разумјети да Српску морамо да јачамо на сваки могући начин, а сви који се баве политиком и учествују у политичким процесима морају да памте ове датуме, као и јачину жртве која је дата за Републику. И да на том путу изградње Српске не прихватају ствари које су супротне ономе што нам је загарантовано кроз Устав - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да овдашњи начин живота подразумијева да се са пуним поштовањем памте сви који су политички или војно учествовали у стварању Републике.

- А посебно у одбрани онога што су наше вриједности и идеали. Данашња слобода коју уживамо јесте наша обавеза да генерације које долазе научимо о тим стварима и да им пренесемо оно што знамо из периода стварања Српске - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да вјерује у снагу Српске и њених институција, као и у моћ окупљања њеног народа да препозна све препреке и замке.

Цвијановићева је поручила да се мудрошћу и политичком снагом треба одупријети било каквим настојањима да се уништи или умањи снага Српске.

У касарни "Козара" у Бањалуци обиљежен је 12. мај - Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ, на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године, донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска је била главна снага у одбрани Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

У одбрамбено-отаџбинском рату погинуо је 23.731 борац Војске Републике Српске. Њено војно насљеђе и идентитет његује Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук.