latinica  ћирилица
12/05/2020 |  12:02 | Аутор: СРНА

"Војска одбранила вјековна огњишта српског народа"

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је данас да не смије бити заборављено да је Војска Републике Српске /ВРС/ одбранила Српску у протеклом рату и сачувала вјековна огњишта српског народа.
Дан ВРС -обиљежавање -
Дан ВРС -обиљежавање

- Не смијемо заборавити оне који су уградили живот у темеље Републике Српске, зато је важно што у континуитету обиљежавамо 12. мај - Дан Војске Републике Српске - рекао је новинарима Околић у касарни "Козара" у Бањалуци на обиљежавању Дана ВРС и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Он је истакао да Републике Српске не би било без храбрих бораца који су у најтежим тренуцима успјели да одбране српски народ.

Околић је подсјетио да су Бошњаци и Хрвати формирали оружане јединице прије почетка оружаних сукоба у БиХ, што је, како је рекао, био јасан сигнал шта се спрема.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Милан Радојичић рекао је да данас сјећамо више од 23.000 јунака који су уградили живот у темеље Српске.

- Трећи пјешадијски Република Српска пук чува традицију ВРС, која је сачувала вјековна огњишта, то никада не смије бити заборављено, а наша је обавеза да ту традицију баштинимо - нагласио је Радојичић.

Он је честитао Дан ВРС и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци на данашњи дан 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.