latinica  ћирилица
12/05/2020 |  12:12 ⇒ 12:29 | Аутор: АТВ

Бихаћ: Снимали спот на Гаравицама (ФОТО)

Електронска музика на стратишту из Другог свјетског рата. Туристичка организација града Бихаћа снимила је спот на стратишту Гаравице и томе се похвалила на својој Фејсбук страници.
Снимали спот на Гаравицама (фото:visitbihac) - Фото: Facebook
Снимали спот на Гаравицама (фото:visitbihac)Фото: Facebook

- Протеклих неколико дана приводимо крају пројекат којег реализује у сарадњи са Инисом Бахићем, пиониром електронске музике у граду Бихаћу. Замишљени концепт је управо онај који приличи овој врсти музике, искористити амбијентално савршенство природе попут заласка сунца и укомпонирати са историјским грађевинама и споменицима и на тај начин допријети до урбане публике која је константној потрази за музичким сетовима који се снимају у таквим несвакидашњем амбијентима. Одабрали смо три локације - плато Цркве Светог Анте падованског, бранич кулу средњовјековног града Соколац, те Меморијални парк Гаравице. Уз ове импозантне грађевине које свједоче о бурној прошлости нашег града и музички сетови су морали бити помно бирани и миксани што је Бишћанину који је на сцени присутан више од 20 година био посебан мотив на којег је очекивано професионално одговорио - наводе из Туристичке организације града Бихаћа.

Ово што нису навели јесте да је у Гаравицама извршен масовни покољ српског цивилног становништва од стране усташа.

Локација на којој је убијено више од 12.000 људи, међу којима и велики број дјеце свакако није мјесто за овакав вид промоције.

Коментарима на друштвеним мрежама, бројни корисници су осудили овај потез.

"Срам вас било Бишћани, спали сте да по костима мртвих на најмонструознији начин убијених играте и певате?"

"На месту где су поклани људи??? На масовној гробници???"

Гаравице

Гаравице су мјесто масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини града Бихаћа. Почетком Другог свјетског рата 1941. године у Гаравицама је извршен масовни покољ српског цивилног становништва од стране усташа у којем је убијено око 12.000 људи, међу којима велики број дјеце.

Убијени становници Бихаћа и околине су били скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји.