latinica  ћирилица
12/05/2020 |  13:43 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Бањалука: Укинут локални карантин, терет контроле на Kомуналној полицији

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је јутрос донио наредбу о стављању ван снаге наредбе о оснивању локалног карантина и сада је терет контроле на Комуналној полицији.
Карантин у дворани "Обилићево" испуњава све прописане стандарде (фото: banjaluka.rs.ba) -
Карантин у дворани "Обилићево" испуњава све прописане стандарде (фото: banjaluka.rs.ba)

- Комунална полиција ће по повјереној дужности провјерити сва лица у кућној изолацији, дакле и она која су изашла из катрантина и контаката обољелих и свих оних који ће убудуће долазити преко границе, јер се сад враћамо на режим који је био прије мјесец - мјесец и по дана када су сва лица која долазе преко границе била упућивана у кућну изолацију - рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, истим темпом којим су мјере увођене, отприлике у обрнутом редослиједу, поједине мјере се и укидају.

Он је подсјетио да је прије увођења локалних и републичког карантина постојала мјера кућне изолације за лица која су улазила у земљу и која су била контакти обољелих.

- Генерално, са овим олакшицама које су јуче ступиле на снагу, терет се сада распоређује на три стуба. Један је здравство, јер са повећаним бројем контаката и свим овим либерализованим дјелатностима реално је очекивати да дође поново до ширења воруса корона и да се број обољелих чак и повећа што значи да ће здравствене установе имати потенцијално већу обавезу - рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је терет и на контролним органима, те грађанима, када је ријеч о дистанци, мјерама хигијене, додавши да они сносе велики дио одговорности да се епидемија не шири даље.

Када је ријеч о дјелатностима које су јуче почеле са радом, Радојичић је рекао да инспекцијски органи имају, прије свега, савјетодавну и едукативну улогу да све оне које су почели са радом упозоре јер за сваку од дјелатности постоји упутство за рад које је издао Институт за јавно здравство Републике Српске.

- У овој седмици ћемо се ограничити на ту врсту савјетоводавног дјеловања, а ако неко буде флагрантно кршио прописе, онда му могу бити изречемне и казнене мјере - појаснио је Радојичић.

Радојичић је рекао да су приватни вртићи на подручју града Бањалука почели да раде у врло ограниченом обиму, те да се одазвао знатно мањи број дјеце у односу на оно што је било пријављено.

- У јавним вртићима је било пријављено више од 200 дјеце, јуче их је дошло 74 и та ће се цифра дневно мијењати - рекао је Радојичић.

Он је нагласио и да је у приватним вртићима било кашњења када је ријеч о почетку рада, јер су током викенда обављена тестирања васпитача, па су чекали резултате.

Радојичић је рекао да је свима дозвољен рад по новим упутствима, али да ће надлежни органи контролисати њихов рад.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је јуче да је Републички штаб за ванредне ситуације укинуо забрану окупљања више од три лица и дозволио окупљања до 50 лица, те донио одлуку о распуштању локалних карантина и карантина при граничним прелазима.