latinica  ћирилица
12/05/2020 |  23:01 ⇒ 13/05/2020 | 07:31 | Аутор: СРНА

Приведен владика Јоаникије и седам свештеника (ФОТО/ВИДЕО)

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и седам свештеника ове епархије приведено је вечерас у полицију у Никшићу по налогу Тужилаштва у том граду због одржавања литије на празник Светог Василија Острошког, уз образложење да су прекршене мјере Националног координационог тима за борбу против заразних болести, јавио је дописник Срне.
Обраћање грађанима (фото: in4s.net) -
Обраћање грађанима (фото: in4s.net)

Прије одласка у полицију ради давања изјава, великом броју окупљених грађана обратио се владика Јоаникије који их је замолио да се не праве нереди, поручивши да ће отићи у полицију да да изјаву јер је дубоко увјерен да није прекршен ниједан члан Устава Црне Горе и да су они и пред Богом и пред народом чисти.

Окупљени грађани скандирали су "Не дамо владику" и "Не дамо владике", а од полиције су тражили да баце униформе.

Владика Јоаникије рекао је да полицајци нису криви, да само раде свој посао и да њих не треба оптуживати, понављајући да данас у Никшићу није урађено ништа против закона и устава.

Национално координационо тијело за заразне болести Црне Горе позвало је државно тужилаштво да најхитније предузме законске мјере и процесуира организаторе, како су навели, противзаконитог и високо епидемиолошки ризичног јавног окупљања у Никшићу.

Национално координационо тијело је оцијенило да су удружени напори и остварени резултати свих институција и грађана на очувању здравља и живота вечерас "на најгрубљи начин покушани да буду урушени противзаконитим јавним окупљањем", саопштено је из црногорске Владе.

У Никшићу је вечерас традиционалну литију на празник Светог Василија Острошког Чудотворца предводио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.