latinica  ћирилица
13/05/2020 |  07:27 ⇒ 14:41 | Аутор: in4s.net

Ухапшени владика Јоаникије и свештеници, одређено им задржавање од 72 часа

Епископу будимљанско-нишићком Јоаникију и никшићким свештеницима, након саслушање у Центру безбједности Никшић, па потом код тужиоца одређено је задржавање од 72 часа.
Владика Јоаникије  (фото: Лука Зековић / Вијести) -
Владика Јоаникије (фото: Лука Зековић / Вијести)

Око два сата иза поноћи, владика је доведен у Основно државно тужилаштво, гдје је њему и свештеницима након више од два сата саслушања одређен притвор.

Притвор од 72 часа одређен је свештеницима никшићког саброног храма Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевижу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу.

Свештеник Слободан Јокић није испитан јер је у болници.

Након величанствене литије у Никшићу, која није била планирана, нити је владика или били ко од свештеника позвао народ који се самоиницијативно окупио у великом броју пред саборном никшићком црквом, велики број полицијских службеника у "марицама" дошли су да приведу владику и свештенство.

Ипак, под притиском великог броја окупљених грађана службеници Управе полиције били су принуђени да коригују првобитну намјеру да владику Јоаникија и седам свештеника, као окореле криминалце, убаци у марицу и спроведе у ЦБ Никшић.