latinica  ћирилица
13/05/2020 |  11:06 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Вучић и патријарх забринути због хапшења, позивају на мир и прибраност

Предсједник Србије Александар Вучић и Његова светост патријарх српски Иринеј изразили су велику забринутост поводом хапшења Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори.
Вучић и Патријарх српски Иринеј, архив - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Патријарх српски Иринеј, архивФото: ТАНЈУГ

Патријарх Иринеј и предсједник Србије су у телефонском разговору изразили наду да ће српски народ поступати мирно и прибрано у овим тренуцима у којима нико разуман не прижељкује било какве немире и сукобе, наведено је у заједничком саопштењу.

Српски патријарх подсјетио је да је кулминација непријатељског односа државе Црне Горе према СПЦ започела усвајањем контроверзног Закона о слободи вјероисповијести уз грубо игнорисање захтјева СПЦ за равноправан положај у односу на све друге цркве и вјерске заједнице и заштиту права која СПЦ има вијековима.

У саопштењу је наведено да је чињеница да је тај закон усвојен уз велико негодовање српског народа крајем прошле и почетком ове године, а да се сада хапсе и у притвору задржавају епископ и свештеници, само доказ да црногорска држава спроводи прогон СПЦ.

Вучић је пружио пуну подршку патријарху српском Иринеју и епископима СПЦ у Црној Гори у њиховим напорима да се сви проблеми са којима се суочава рјешавају дијалогом, на миран начин, уз пуно уважавање права и слобода вјерника СПЦ.

Он је изразио увјерење да ће владика Јоаникије и остали ухапшени свештеници бити пуштени на слободу у најкраћем могућем периоду.

Његовом преосвештенству епископу будимљанско-никшићком Јоаникију одређено је задржавање до 72 часа након саслушања у Основном државном тужилаштву у Никшићу због синоћње литије у том граду на којој се окупило више хиљада грађана, а која је одржана упркос забрани јавних окупљања.

Притвор до 72 часа одређен је и свештеницима никшићког Саборног храма Свети Василије Острошки - Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу. /