latinica  ћирилица
14/05/2020 |  13:33 ⇒ 13:58 | Аутор: РТРС

Видовић: Донесена Уредба о формирањеу Компензационог фонда (ВИДЕО)

Министарка Финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је на конференцији за новинаре да је донесена уредба са законском основом која ће бити упућена предсједници Српске.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Свим привредним субјектима који нису радили у првој половини маја биће уплаћени порези и доприноси као у марту, док ће онима који не буду радили цијели мај бити уплаћене и минималне плате - министар финансија Зора Видовић.

Донесена је и Уредба о формирањеу Компензационог фонда као правног насљедника Фонда солидарности за обнову Републике Српске, у циљу спречавања штетног утицаја вируса короне да би се знало колико је средстава скупљено.

Видовићева је навела да је на бази смањења прихода насталог због тренутне кризе, Влада утврдила смо ребаланс буџета Републике Српске.

- Ребалансом буџета смо предвидјели уштеду средстава која ћемо усмјерити за помоћ и подршку приведи - рекла је Видовићева.

Навела је да је до сада из буџета Српске уплаћено 50 милиона марака у Фонд солидарности. У овом Фонду укупно је прикупљено 58 милиона марака - додала је министарка финансија.

- Влада Републике Српске издвојила је више од 80 милиона марака за набавку опреме и медицинских средстава у сврху лијечења вируса корона - истакла је Видовићева.