latinica  ћирилица
14/05/2020 |  19:53 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Мектићев глас пресудио у Уставноправној комисији; СНСД: Нова издаја СДС-а

Комисија за припрему избора Савјета министара дала је “зелено свјетло” за именовање кандидата ДНС-а Милоша Лучића на позицију министра за људска права и избјеглице и Недељка Јовића, којег је, за замјеника министра безбједности у Савјету министара, предложила Социјалистичка партија. О њиховој кандидатури, на сутрашњој сједници Представничког дома планирано је да се изјасне и остали посланици.

Пред посланицима ће се сутра наћи и Приједлог закона, којим је дефинисан начин избора троје домаћих судија, умјесто странаца, које је у Уставни суд БиХ именовао предсједник Европског суда за људска права. То законско рјешење, које су у сарадњи са ХДЗ-ом, предложили СНСД и Српски клуб, није добило подршку СДС-овог Драгана Мектића и бошњачких посланика у Уставно-правној комисији.

Умјесто досљедне примјене - досљедне промјене Устава БиХ углавном на штету Републике Српске, њених права, симбола, грунта....И тако већ четврт вијека, по сарајевском диктату, Устав су “тумачиле“ стране судије уз помоћ – у тоге заогрнутих - бивших високих функционера СДА.

“Засметали“ су и Европској комисији када је у мају прошле године “скенирала“ стање у БиХ. Затражио је званични Брисел од БиХ да ријеши питање странаца и Уставном суду да врати легитимност! По том моделу, законско рјешење је и предложено, али без подршке Уставноправне комисије и најгласнијих сарајевских колоквијалних бораца за суверенитет БиХ.

Снежана Новаковић Бурсаћ, предлагач из СНСД-а, истиче да је несхватљиво да се на уставноправној комисији уопште могло гласати и да то није у складу са уставом и са принципима за било кога ко, како каже, заговара владавину права.

Уставни основ предлагач црпи из члана шест у којем је јасно дефинисано да Паралемнтарна скупштина може законом предвидјети другачији начин избора судија које бира предсједник Европског суда за људска права и то након само пет година од првог именовања странаца. А прошло је 25 година! Али сарајевски “стратези“ као да Устав нису до краја ишчитали! Гласове против немушто објашњавају.

- Та одредба се мора промијенити у уставу да бисмо троје судија евентуално замијенили неким домаћим судијама. СДА је против тога да у садашњем тренутку стране судије оду из Уставног суда, јер по нашем мишљењу то су судије врсни правници - рекла је Алма Ћоло из СДА.

Да ли овакво образложење значи и да у БиХ не постоје врсни правници? Но, још ригидније је образложење СДС-овог Драгана Мектића, чија је “уздржаност“ приликом гласања пресудила. Он каже да се у принципу држао ових закључака Народне скупштине Републике Српске о неусвајању одлука и неподржавању било каквих одлука на нивоу институција БиХ.

“Моралишући“ за сарајевском говорницом, Мектић је “заборавио“ да је предложио измјене Пословника о раду Представничког дома којим се дерогирају заштитни механизми Српске у институцијама БиХ. Упркос упозорењима Паралемнта Српске, он их је са страначким и колаиционим истомишљеницима изгласао.

У међувремену био је предлагач измјене Закона о ванредном престанку мандата актуелном Високом судском и тужилачком савјету, који је “застао“ пред Домом народа. Па потом одлуке о кадровирању у Централној изборној комисији, која сада чека судски епилог.

Вриједно кршењећи закључаке Парламента Српске, а на задовољство сарајевских партија, ни Мектић попут колегинице му Чоло очигледно, није стигао да акт, на који се позива, детаљно ишчита. Јер да јесте, видио би и два, од укупно 20 закључака, којим је управо дат задатак српским парламентарцима да законским путем ускрате добродошлицу страницма у Уставном суду.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истиче да је гласање Драгана Мектића срамно, скандалозно и крајње негативно и супротстављено националним и државним интересима Републике Српске.

- Овим данашњим потезом СДС се потпуно разоткрио као амбасадор и представник оних снага који желе нестанак Републике Српске и који јој желе све лоше - нагласио је Ковачевић.

Разочарење не скривају ни у ХДЗ-у.

- Не видим разлога да се такав један закон није подржао, али очито је да је порука нека другачија. Очито неки желе да БиХ управљају и одлуке доносе странци на приједлог некакве већине која постоји за то, која прије свега штети интересима БиХ па онда и свима нама - изјавла је Борјана Кришто из ХДЗ-а.

Да исправе данашњу “штету“ посланици ће имати прилику већ сутра, када се на дневном реду Представничког дома нађе негативно мишљење Уставноправне комисије. Одбију ли га - наводни “заштитници“ суверенитета БиХ, постаће истински.

Прихвате ли га, међутим, странци у Уставном суду као једини механизам како је то недавно нехотице открио Бакир Изетбеговић, и даље ће прекрајати државну заједницу. Као нигдје у демократском свијету.