latinica  ћирилица
15/05/2020 |  08:37 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

У Српској 16 нових случајева, укупно 1.217; Опорављенe 543 особe (ФОТО/ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано је 16 нових случајева вируса корона, чиме је број заражених повећан на 1.217, рекао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је рекао да је су у посљедња 24 часа тестирана 333 лабораторијска узорка, те додао да је вирус потврђен код 16 особа.

У питању је шест мушкараца и десет жена.

- Ријеч је о девет особа из Бањалуке, по двије особе су из Градишке и Гацка, а по једна из Дервенте, Котор Вароши и Приједора - навео је он.

Он је навео да је код 11 лица утврђено да су била у блиском контакту са зараженим особама, док код осталих није наведена јасна епидемиолошка веза.

Шеранић је додао да је једна од 16 новозаражених особа хоспитализована у УКЦ-у.

Позитиван тест на нови вирус корона потврђен јекод једног медицинског техничара из Приједора. Тестирани су сви његови контакти и налази су негативни. 

Према његовим ријечима, позитиван налаз је био и код једне васпитачице из приватног вртића у Дервенти у којем се налази мали број дјеце.

- Ушли смо у обавезно тестирање радника прије почетка рада вртића. У посљедња 24 часа тестирано је 28 радника у вртићима. У вртићу у Дервенти су предузете инспекцијске и епидемиолошке мјере, а биће затворен због дезинфекције и праћења контаката васпитачице који ће бити упућени у изолацију и на тестирање. Имамо информације да је она користила личну заштитну опрему док је обављала посао - навео је Шеранић.

Он је истакао да је до сада тестирано 280 радника у вртићима широм Српске, а утврђено је да је једна васпитачица у вртићу у Лакташима имала позитиван налаз, али она није радила јер тај вртић није почео са радом.

 

Шеранић је додао да су у посљедња 24 часа тестирани и узорци 26 лица која су била у карантинима и сви су негативни.

У УКЦ-у је на лијечењу 30 пацијената са тежом клиничком сликом, седам их чека налазе у изолацији, четири су на респиратору, три на неинвазивном моду механичке вентилације, а једна дише уз помоћ кисеоничке маске.

На старој локацији бањалучке Хирургије налази се 13, а Пулмологије 26 особа са лакшом до средњом клиничком сликом.

У болници у Добоју хоспитализовано је 56 пацијената, Приједору 12, Требињу 11, Градишци девет, Фочи четири, а у Источном Сарајеву један.

Шеранић је рекао да се у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налазе 164 особе које су позитивне на вирус корона, али немају симптоме, у Дому ученика у Добоју их је 28, у Студентском дому у Требињу 15, а у Дому ученика у Бијељини двије.

Говорећи о наставку тестирања, Шеранић је истакао да фокус није на томе колико је људи заражено асимптоматски, него на томе да буду откривени они који имају тешко обољење и спријечено ширење вируса на најугроженију популацију.

Он је рекао да је у припреми протокол за истраживање популације у погледу стицања колективног имунитета посредством серолошких тестирања, те да тиме руководи Медицински факултет у Фочи у сарадњи са Медицинским факултетом у Бањалуци.

У Српској су се укупно опоравиле 543 особе.

Он је додао да је позитивна вијест да расте број опорављених у односу на број новозаражених.