latinica  ћирилица
15/05/2020 |  18:01 ⇒ 16/05/2020 | 07:27 | Аутор: СРНА

На РТРС документарни филмови посвећени жртвама терора за вријеме НДХ

Радио-телевизија Републике Српске сутра ће, као одговор на служење мисе за Блајбург у Сарајеву, емитовати низ дугометражних и краткометражних документарних филмова посвећених жртвама страдалим од усташког терора за вријеме Независне Државе Хрватске, рекла је Срни уредник Информативног програма ове телевизије Маријана Ђурђевић.
РТРС - Фото: РТРС
РТРСФото: РТРС

Ђурђевићева је најавила да ће РТРС са емитовањем овог програма почети од 12.15 часова.

- У филмовима који су снимани у продукцији РТРС, између осталог, приказани су ужаси и страдања Срба, Јевреја, Рома и осталих антифашиста у усташким логорима смрти Јасеновац и Јастребарско - рекла је Ђурђевићева.

Она је најавила да ће бити приказани документарни филмови "Злочин над злочинима", "Опроштај као казна", затим емисија "Наслови - Ливно", као и серијал свједочења о стравичним злочинима у усташким логорима за дјецу, те и о посјети Анте Павелића Јасеновцу.

- У вријеме док у Сарајеву буде служена миса припадницима НДХ страдалим у Блајбургу, РТРС ће емитовати филмове о стравичним злочинима које су припадници фашистичке Независне Државе Хрватске чинили над Србима, Јеврејима, Ромима и осталим антифашистима - рекла је Ђурђевићева.