latinica  ћирилица
15/05/2020 |  20:19 ⇒ 16/05/2020 | 08:04 | Аутор: РТРС

Институције Српске нису прекорачиле формат ванредног стања

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакли су у емисији Актуелно да је ванредно стање у Републици Српској уведено да би биле донесене уредбе које ће олакшати ситуацију грађанима, привреди, ђацима, студентима.

Напомињу да је усвојено 19 таквих уредби, а ниједном, кажу, институције Српске, нису прекорачиле формат ванредног стања.

- Доносили смо оне ствари које су биле нужне да систем функционише и да олакшамо грађанима, привреди, ученицима, студентима, наставном особљу, људима запосленим у правосуђу и слично. То је била интервенција - рекла је предсједница Српске и додала - Сасвим спремно идемо у Народну скупштину Српске да образложимо сваку од тих ствари.

Навела је да ће сједница Народне скупштине бити одржана сљедеће седмице.

- То ће бити прилика и да се укидне ванредно стање и да се вратимо неком редовном режиму - истакла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик навео је да је ванредно стање била оправдана мјера.

- Треба рећи да није било ниједне злоупотребе ванредног стања да би се донијеле неке мјере које би било коме погоршале њихову ситуацију. Све мјере су донесене да би побољшале ситуацију људи на терену, општу и појединачну ситуацију - сматра Додик.

 Он је навео да је опозицији лако да оптужује када није ништа радила и љенчарила је током епидемије.

- Ја сам радио по 14,15 сати дневно, договарао помоћ за Српску... Послије ова два мјесеца борбе са вирусом корона ја сам уморан, а они /опозиција/ су веома одморни - рекао је Додик. 

Ванредно стање и добар дио мјера које су биле на снази у Српској, нашли су се на мети опозиције. Проблематизована је и набавка мобилне болнице, чија медицинска опрема већ десетак дана чека одобрење Агенције за лијекове БиХ, да би била оцарињена.

- У наредном периоду, болница ће бити у потпуности монтирана, али они су нашли дио болнице да кажу да ту нема ништа. То је манипулација - рекао је Додик.

Предсједница Српске је рекла да не зна зашто постоји потреба неких да се о овом случају спекулише, истичући да је веома важно да је болница вишекомпонентна и да је њене дијелове у складу са потребама могуће измјестити на друге локације.

- Ако здравствени сектор каже да треба повећати број респиратора онда морамо уважити те потребе и интервенисати. Институције не треба да троше енергију на дезинформације, али морају да кажу да је лаж за оно што је лаж. Увијек је исправно да за лаж кажете да је лаж - поручила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ је напоменуо да је сада најважније како рехабилитовати живот.

 - Прва ствар коју не смијемо заборавити јесте да је вирус корона још ту. Од нашег понашања, од лекције прије два мјесеца зависи како ће се он ширити, хоће ли се вратити. Вјерујем да неће бити тог другог таласа, али то не треба да се искључи. Нико не смије олако дати изјаву да је све завршено, јер није - нагласио је Додик.

Он је додао да је циљ уведених мјера био да заштити становништво, те да сада становништво мора само себе да заштитити, да носи маске, држи дистанцу и редовно контролише здравствено стање.

Истакао је да јепреузета обавеза да Српска плаћа плату за април, што омогућава да људи споје радни стаж и наставе да раде.

- За мај ћемо платити дио доприноса за оне који нису радили од 1. маја и помоћи онима који су почели да раде, а имају одређене проблеме. Око 60.000 људи је одлукама Владе престало да ради, од фризера, угоститеља, хотелијера... Сад треба да се врате у нормалан посао - рекао је Додик.

Он је навео да Српска креира одређене фондове чији је циљ да се прикупи новац који би могао да буде пласиран субјектима у тим секторима.

- У Српској је 2.500 људи са евиденције запослених отишло на евиденцију незапослених, али је ту значајан број оних који су имали ограничене уговоре који су истекли. С друге стране, 1.500 људи је поново запослено, што говори да је то другачија ситуација од Федерације БиХ гдје је 19.000 људи остало без посла - напоменуо је Додик.

Он је указао и на то да су Српској значајно опали приходи за април, те да је од планираних 220 милиона КМ прикупљено 80 милиона мање.

Српска формира фондове за помоћ привреди, а у наредном педиоду биће креиран програм који ће бити подршка опоравку туризма и хотелијерства. Подразумијеваће и издавање ваучера за домаће туристичке дестинације.