latinica  ћирилица
16/05/2020 |  07:40 ⇒ 08:24 | Аутор: in4s.net

Владика Јоаникије: Црногорска власт је заратила са Његошем, а сад и са Светим Василијем (ВИДЕО)

Владика Јоаникије је на самом почетку свог обраћања народ три пута поздравио са "Христос Васкрсе", а потом им се захвалио на љубави коју изражавају према својој Цркви и својим светињама.
Владика Јоаникије, Фото: Скриншот -
Владика Јоаникије, Фото: Скриншот

Црногорска власт је заратила са Његошем, а сад и са Светим Василијем, поручио је епископ будимљанско-никшићки послије пуштања из притвора окупљеним хиљадама грађана испред Основног суда у Никшићу.

Владика Јоаникије напустио је зграду Центра безбједности Никшић, гдје је заједно са свештеницима био 72 сата у притвору и упутио се ка згради суда гдје се обратио грађанима.

Он се захвалио окупљенима који су узвратили повицима "Не дамо те, владико", и "Живио владика".

- Прво да вам се захвалим за подршку и љубав. Ова ваша подршка је израз љубави према цркви и логични и природни наставак борбе за наше светиње - рекао је владика Јоаникије, пренио је Спутњик.

Он је додао да је дошло до “неспоразума“ с властима које нису разумјеле значај светог Василија.

- Ми смо хтјели да прославимо празник светог Василија онако како се може, али смо били спремни да може бити изненађења, знајући колико народ воли светог Василија и колико му је одан. Па смо видјели сабрани народ који жели да продужи континуитет литија. Када смо прошли молитвеним ходом, народ се у миру и слози разишао. Тек су настали проблеми када се власт умијешала послије - рекао је владика.

Додао је да "и поред тога што се не разумијемо с властима су у станици полиције били више него коректни и људски су се понашали#.

- Они су дио нашег честитог народа - рекао је Јоаникије.

Владика је додао да се чуди властима што предузимају овакве потезе као да је једини проблем вјера и црква.

- Ем ратују са Његошем, сад су почели да ратују и са светим Василијем, није то добро - додао је Јоаникије.

Подсјетио је да су и у Титово вријеме покушали да спријече да народ долази да се поклони светом Василију, али то није успејло.

- Брозови наследници, ови неокомунисти, иду још даље и то изазива отпор нашег народа. Пробудила се вјера. Свети Василије и даље надгледа свој народ са небеса и окупља га. То треба да знају и да науче, а ништа још нису научили - рекао је Јоаникије.

- Нећемо све вечерас ни рећи ни ријешити, ова борба ће још да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вјере. Борићемо се и за слободу вере, и за људско достојанство, за част и образ сваког појединца без обзира како се изјашњава, треба нам слобода свима и поредак у нашој држави - поручио је епископ.

Он је на крају позвао окупљене да се разиђу, рекавши да ће "бити још дана".

- Нека се ова борба настави, али истином и правдом и љубави и према нашој отаџбини и нека влада мир и слога међу нама - рекао је владика и обраћање завршио ријечима "Не дамо светиње".