latinica  ћирилица
16/05/2020 |  09:31 | Аутор: vecernjenovosti

Новости: Генералу намећу суђење на даљину

Генералу Ратку Младићу у Хагу покушавају да наметну наставак суђења путем видео-линка, што је својеврстан преседан и кршење основних права на непосредно и правично суђење, пишу Вечерње новости.

Београдски дневник наводи да се у склопу те стратегије Младићу не дозвољавају посјете нити сусрет са браниоцем Драганом Иветићем, иако му је Жалбено вијеће 29. маја заказало Статусну конференцију, а за средину јуна јавну расправу по жалбама.

Новости пишу да на то ускраћивање ваљане припреме генерала Младића недвосмислено указује одговор секретара секретаријата суда у Хагу Олуфеми Елијаса, којем је Жалбено вијеће наложило да се изјасни како да адвокату омогући да посјети Младића у притвору и да буде поред њега за вријеме Статусне конференције.

Елијас је навео да због пандемије вируса корона посјете у притвору нису дозвољене, а да не могу да предвиде докле ће те мјере бити на снази.

Секретаријет генералу Младићу нуди да радне састанке са адвокатом одржи телефонски, привилегованом комуникацијом.

У ту сврху су у једну собу за посјете ставили радни сто и телефон за телефонирање без употребе руку, што је, како наводе "Новости", одличан маневар да прије жалбе /16. И 17. јуна/ сазнају све повјерљиве ствари одбране.

Елијас предлаже и да генерал Младић присуствује Статусној конференцији путем видео-линка из притвора, док би његов бранилац био у судници и да са генералом разговара телефоном, такође преко "привилеговане" комуникације.

Шеф тима одбране генерала Ратка Младића адвокат Бранко Лукић рекао је раније Срни да је врло дискутабилно да ли ће бити одржане Статусна конференција, коју је Хашки механизам најавио за 29. мај, али и расправа по жалби на првостепену пресуду заказана за 16. и 17. јун, због критичног здравственог стања генерала, али и околности условљених пандемијом вируса корона.