latinica  ћирилица
16/05/2020 |  09:49 ⇒ 17:29 | Аутор: Независне

У јулу у Српској велико колективно тестирање на корону

Република Српска ће средином љета, највјероватније у јулу, спровести велико тестирање становништва на антитијела с циљем утврђивања колико људи је имало ковид-19, а слично испитивање планира и ФБиХ.

Према ријечима Дејана Бокоњића, декана Медицинског факултета у Фочи, ово серолошко тестирање ће бити спроведено на репрезентативном узорку од 5.000 до 6.000 становника, а до краја мјесеца ће, како је рекао, Министарство здравља и социјалне заштите Српске одобрити протоколе и методологију.

Осим Министарства и овог факултета, рекао је да ће у студији учествовати и Медицински факултет из Бањалуке и Институт за јавно здравство Српске

- Овим тестирањем желимо утврдити двије ствари. Једна је да видимо колико људи је имало контакт с вирусом и колики је ниво антитијела у организму. Друго, од јесени планирамо ту групу пратити у случају другог таласа вируса, који очекује већина виролога и епидемиолога. Желимо да видимо да ли се поново разболијевају они који су имали болест, како реагују антитијела, колико траје имунитет, ако имунитет уопште иде преко антитијела - рекао је Бокоњић за Независне.

Појаснио је да неће бити могуће да се грађани сами јављају на тестирање, јер је циљ направити рандомизовани узорак, како би се дошло до што тачнијих података.

- Слично је као када на изборима на узорку од један одсто људи који су гласали можете направити пројекцију укупних резултата ако је узорак довољно рандомизован - нагласио је он.

Златан Першић, портпарол Министарства здравља ФБиХ, рекао је да ће и ФБиХ спровести слично тестирање.

- У овом тренутку не можемо рећи када ће то почети, али припремамо се. Циљ нам је да се кроз ову врсту популацијских истраживања утврди колики проценат популације је имао корона вирус, а да тога нису били свјесни, било да нису имали или нису препознали симптоме. У сталној смо комуникацији са Свјетском здравственом организацијом - рекао је Першић.

Србија је ово тестирање почела прошле седмице, а ускоро ће бити познати први резултати, односно биће могуће утврдити колико људи је у тој земљи имало овај вирус.

У смјерницама Свјетске здравствене организације тестирање на антитијела је препорука, али они упозоравају да ако се и утврди да је неко имао корона вирус, односно да у организму има антитијела, то још не значи да неће поново моћи добити ову болест, односно упозоравају да се тим људима не може аутоматски дати "имунолошки пасош".

Управо је то једна од највећих недоумицама у земљама које такође ових дана почињу тестирања на антитијела.

Си-Ен-Ен истиче да је још рано да се људима за које се утврди да имају антитијела да "имунолошки пасош", односно да их се ослободи мјера социјалне дистанце, све док се не утврди с великом поузданошћу да се не могу поново заразити.

Већина виролога полази од тога да ће та лица имати имунитет, али да то треба да буде и практично доказано прије него што се званично објави.

Друга велика тема у вези с тестирањем на антитијела у свијету је питање поузданости тестова.

Би-Би-Си је јуче на свом интернет сајту објавио да је швајцарска компанија Рошев прва успјела да развије тестове који имају висок степен поузданости.

- Све до сада званичници британске владе су јавно саопштавали да тестови нису довољно поуздани. Влада је потрошила 16 милиона фунти како би набавила тестове који су се показали неефикасним. Извори Би-Би-Си-ја тврде да је Рошев тест први који нуди озбиљан потенцијал - наводи Би-Би-Си.