latinica  ћирилица
16/05/2020 |  10:23 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Блокиран дио Сарајева око катедрале уочи мисе за тзв. блајбуршке жртве

Центар Сарајева, у близини сарајевске катедрале у којој ће данас бити служена миса за тзв. жртве Блајбурга, од јутрос је блокиран за саобраћај, а присутан је и већи број полицајаца и специјалаца са возилима.
Блокиране улице у центру града (фото: M. Kadrić) -
Блокиране улице у центру града (фото: M. Kadrić)

Из МУП-а Кантона Сарајево најављено је да ће од 9.00 часова па све до завршетка мисе подручје око катедрале бити блокирано за пјешаке и возила, због чега су они упућени на алтернативне правце.

Миса је планирана за 12.15 часова, а за исти термин је Савез антифашиста и бораца Народноослободилачког рата у /САБНОР/ најавио протестно окупљање на Марин двору и комеморативну шетњу у знак сјећања за све жртве убијене од 1941. до 1945. године у Сарајеву.

Кантонални МУП подсјећа лица, која ће учествовати у овој активности, да су дужна да се придржавају важећих наредби донесених у вези са актуелном епидемијом вируса корона, те да није дозвољено задржавање већег броја лица на одређеном локалитету, јер би се то сматрало јавним скупом.

Из Мисије ОЕБС-а најављено је да ће у 11.00 часова страни амбасадори и представници међународне заједнице у БиХ за жртве Другог свјетског рата положити цвијеће на Спомен-парк Враца и Јеврејско гробље у Сарајеву.

Миси у сарајевској катедрали Срца Исусова присуствоваће 20 људи, не рачунајући свештенике који ће служити обред.