latinica  ћирилица
16/05/2020 |  10:52 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

"Тамничење владике и свештеника, дешавања на улица, нису на понос Црне Горе"

Члан Епископског савјета Црне Горе епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије изјавио је да тамничење владике и Јоаникије и никшићких свештеника, као и сцене на црногорским улицама нису на част и понос Црне Горе, те апеловао да не дође до подјеле већ да разум превлада.
Епископ Димитрије - Фото: СРНА
Епископ ДимитријеФото: СРНА

Владика моли власт Црне Горе да послуша глас правника и да схвати да никоме није у интересу да се незаконито хапсе епископи и свештеници без мрље у биографијама, јер ниједној демократској држави незаконита хапшења не могу донијети ништа добро, објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Он је подсјетио да је свијет обишла слика демонстрације силе над цивилним становништвом, које на миран и достојанствен начин изражава незадовољство због хапшења архијереја и свештеника, што није слика демократске европске државе.

- Неприлично је све ово што се дешава нашој Цркви и нашем народу у Црној Гори. Ружан је начин на који се третирају православни верници у Црној Гори и апелујем да се сви државни званичници зауставе и крену путем мира, толеранције и братске љубави, уместо путем распиривања братомржње - истакао је владика Димитрије.

Епископ захумско-херцеговачки апелује да се народ искључиво води љубављу Божијом, да не насједа на провокације нити да људи не дозволи себи да, понесени провокацијама и неправдом која се чини над СПЦ и њима, чине било шта што их може довести до тога да дигну руку на своје ближње.

- Апелујем да сва наша браћа у Црној Гори, са које год стране ових несрећних кордона стајали, буду разумни, достојни својих славних и честитих предака, славне историје Црне Горе, да се не деле и не мрзе, јер су једно - браћа и сестре по крви и по вери - поручио је владика Димитрије.