latinica  ћирилица
16/05/2020 |  11:07 | Аутор: СРНА

Црна Гора постаје извор нестабилности у региону

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да владика будимљанско Никшићки Јоаникије никада није смио да буде ухапшен, те да Црна Гора постаје извор нестабилности и проблема у читавом региону.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

Вулин је рекао да му је тешко да разумије да се домовински идентитет Црне Горе доказује хапшењем свештеника СПЦ и показивањем насиља према сопственим грађанима који се изјашњавају као Срби, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- То што је доживио епископ Српске православне цркве не би смело да доживи не ниједно свештено лице него ниједан човјек који само поштује закон и који само ради свој посао. Немам ни једну замјерку на то да волите Црну Гору. Тако и треба да буде, али не могу да разумијем да љубав према Црној Гори доказујете мржњом према Србији - рекао је Вулин.

Он је констатовао да владика Јоаникије никада не би ни био у затвору да није владика СПЦ и никада не би осјетио силу и насиље које показује црногорска власт.

- Не можете очекивати да се тако понашате према Србима, а да се правите да сте у добрим односима са Србијом. Како се понашате према Србима, тако се понашате према Србији. Како се понашате према Србима са којима живите, тако очекујте и реакцију од Србије крај које живите - поручио је Вулин.

Вулин је изразио наду да ће се Црна Гора изборити за сопствену стабилност и поново постати држава у којој свако има право да вјерује у Бога како мисли да хоће и живи у складу са сопственим поријеклом и увјерењима.

- Надам се да ће тако бити, јер Црна Гора постаје извор нестабилности, извор проблема у читавом региону, без разлога и без потребе. Владики Јоаникију желим да брзо заборави ово што му се десило, желим да хришћански опрости, али Србима у Црној Гори и Србији желим да ово не забораве - закључио је Вулин.