latinica  ћирилица
16/05/2020 |  11:53 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Грци поново кренули на плаже, сунцобрани на одстојању

Грци су данас изашли на обале након што је држава одобрила отварање више од 500 плажа у оквиру мјера ублажавања рестрикција уведених због епидемије вируса корона.
Повратак старим животним стиловима (фото: Australian Associated Press) -
Повратак старим животним стиловима (фото: Australian Associated Press)

За многе људе ово је био њихов први излазак вани од када је Грчка почела да ублажава мјере почетком мјесеца и подударило се са првим топлотним таласом ове године.

Посјетиоци и купачи морају да се придржавају прописа дистанцирања и тачно је прописано растојање међу сунцобранима.

На површини од 1.000 метара квадратних не смије бити више од 40 људи, а сунцобрани постављени на раздаљини од четири метра.

На плажи Алимос, јужно од Атини, људи су од јутрос чекали у реду да заузму мјесто.

На сусједној плажи изнад купача летио је дрон, а са разгласа се чују поруке и апели да се мора држати безбједна дистанца.

Грчка је пријавила више од 2.800 случајева инфекције, док је 160 лица умрло. Грчка је почела са ублажавањем рестрикција 4. маја.

Након поновног отварања грчких плажа, људима ће бити дозвољено да присуствују вјерским службама од 17. маја, док ће археолошка налазишта, укључујући и
Акропољ, поново бити отворена за посјетиоце 18. маја. Такође, од 18. маја биће дозвољено путовање на тетиторији цијеле земље, као и на Крит, а од 25. маја на остала острва.

Грчка са око 11 милиона становника практично зависи од туризма одакле црпи једину петину укупних економских прихода.

Грчки туристички радници надају се да ће од јула почети да примају стране туристе.