latinica  ћирилица
16/05/2020 |  12:16 ⇒ 17/05/2020 | 09:29 | Аутор: РТС

Вучић: Србија не може да ћути, плашим се да бисмо се Ђукановић и ја тешко разумјели

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је, након састанка са представницима српских кругова у Црној Гори, да су забринути због најновијих догађаја у тој земљи. Поручио је да ће држава Србија бити уз свој народ.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је у интервјуу за ТВ Прва рекао да су на конференцијском састанку у Српској кући у Подгорици били представници свих српских организација у Црној Гори, као и политички представници.

Неки од њих су, како каже, неријетко говорили лоше једни о другима, а сада су први пут заједно говорили о борби за опстанак српског народа.

- Чуо сам бојазан и страх људи да неко можда планира да рјешава проблем са српским народом на сличан начин као раније у СФРЈ. Не желим да вјерујем у то, али се бојим - рекао је Вучић и поручио да Срби у Црној Гори могу да рачунају на подршку Србије.

- То је обавеза Србије, чување писма, језика. То настављамо и то смо договорили - навео је Вучић.

Он је додао да су сви они забринути због хапшења епископа Јоаникија и цијеле ситуације у Црној Гори.

- Србија ће бити уз свој народ, уз српску цркву. Србија поштује Црну Гору као државу, али не може да ћути и занијеми пред оним што се њеном народу догађа - истакао је Вучић.

Сматра да је у Црној Гори на дјелу стратегија која за циљ има смањење броја Срба с обзиром на то да је 2021. попис у тој земљи.

- Не мислим да их неко ликвидира, већ да се изјашњавају другачије. Наш посао је да помогнемо очувању идентитета српског народа у складу са свим нормама међународног права - нагласио је Вучић указујући на то да су се многи Срби у Црној Гори уплашили због догађаја у посљедњих годину и по дана и, како каже, извртања чињеница.

Одговарајући на питање да ли ће разговарати са предсједником Црне Горе Милом Ђукановић, Вучић је рекао да може да разговара са сваким, али да се плаши да би њих двојица тешко разумијели позиције један другог.

Коментаришући изјаву предсједника Сјеверне Македоније Стеве Пендаровског, који је изјавио да је против размјене територија између Београда и Приштине, Вучић је рекао да је Пендаровски само желио да се додвори Њемачкој јер је сличну изјаву дан раније имао и министар спољних послова те земље Хајко Мас.