latinica  ћирилица
16/05/2020 |  12:50 ⇒ 12:55 | Аутор: srpskainfo.com

Стевандић поручује да је став Српске по питању мисе јасан

Предсједник Уједињене Српске и шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић поновио је да је данашња миса у Сарајеву за тзв. блајбуршке жртве потпуно непримјерена и неприхватљива.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Неподијељен је став свих политичких партија и јавности у Републици Српској, али и дијела политичких партија и јавности у Федерацији БиХ, да је посвећивање мисе настрадалим усташама и домобранима коју су бјежали, тзв. крижним путем, од руке правде, непримјерен чин кога се згражавају сви који његују антифашистичке традиције - истакао је Стевандић.

Коментаришући резолуцију о поштивању жртава усташког режима коју је предложио посланик Дамир Арнаут, Стевандић је упитао зашто су је представници СДС, ПДП и СДА подржали. Он истиче да је шеф Клуба посланика СДА Адил Османовић најавио да ће предлагати дораду и амандмане наведене резолуције којима се усташки режим изједначава са четничким герилским покретом.

- Зашто су је подржали тешко је наслутити али је суштински страшан и наиван промашај, који је знак незрелости и наивности којим се насједа на трик резолуцију која нигдје не спомиње Србе, Јевреје и Роме као највеће жртве усташког режима, већ наводи да је "значајан број жртава из Босне и Херцеговине" - јасан је Стеваднић.

Он је навео и да је нејасно зашто предсједник ПДП Бранислав Бореновић на овом осјетљивом питању, острашћено напада њих из Српског клуба и клуба СНСД који су, како каже, јасно, осуђујући посвећивању мисе блајбуршким догађајима, остали уздржани и на ту провокацију и трик резолуцију Дамира Арнаута.

Стевандић даље додаје да је уз консултацију чланова Српског клуба и клуба СНСД подијелио свим посланицима у Парламентарној скупштини БиХ "Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата", коју је на приједлог лидера НДП Драгана Чавића усвојила Народна скупштина Републике Српске и која је објављена 22.октобра 2015. године у Службеном гласнику Српске, а да претходно на њу није уложено вето клубова Бошњака и Хрвата.

- Као озбиљни људи, сви ми из Републике Српске, о овим питањима морамо имати усаглашене ставове а не политичка препуцавања и падања у ватру постављених замки из Федерације БиХ, јасно одвајајући право католика на мису од њеног посвећивања усташко-фашистичким формацијама, што представља суноврат вриједносног система и суштинско цивилизацијско питање поимања моралних вриједности - истиче Стевандић.