latinica  ћирилица
16/05/2020 |  13:10 | Аутор: СРНА

Вулић: Нелегални ЦИК уцјењује цијелу БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да нелегално изабрани предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ Вања Бјелица Прутина и они који су подржали њен избор уцјењују цијелу БиХ, Савјет министара и Парламентарну скупштину, јер је и даље непознато када ће избори бити одржани.

Вулићева је констатовала да њен приједлог да се стави ван снаге одлука Представничког дома о именовању чланова ЦИК-а није уврштен у дневни ред јучерашње сједнице парламента, јер странкама које су подржале незаконити избор нових чланова ЦИК-а није стало да се ова иституција врати у оквире закона.

- Да је актуелни сазив ЦИК-а нелегалан и нелегитиман јасно говори чињеница да је прекршен Изборни закон и Устав БиХ члан 1, став 2 и ту нема дилеме - навела је Вулићева.

Она је истакла да је закон јасно дефинисао и ко све може бити члан ЦИК-а - лице са искуством у спровођењу изборног процеса, као и лица која нису у страначким органима, а да Прутина, осим што је испуњавала грађанску дужност и излазила на гласање, нема других додира са изборним процесом.

- То потврђује и смјелост уцјењивањем цијеле БиХ, а не само Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ, што је преседан и невиђена појава. Како не би кривично одговарала, изборе је расписала 7. маја, док упутство и рокове за спровођење избора није дала. Самим тим, када ће се избори одржати остаје непознаница - истакла је Вулићева.

Она је додала да је 98 одсто општина и градова обезбиједило средства за спровођење локалних избора, те да је "крајње дрско" да се вољом и правима грађана поиграва неко "ко не зна шта је изборни процес".

Вулићева је подсјетила да је јавност упозната са чињеницом да је Прутина била савјетник у кабинету бившег министра у Савјету министара и лидера СДС-а Мирка Шаровића и да је именована на приједлог СДС-овог Драгана Мектића, са само четири српска гласа.

- Имајући у виду да је СДА одиграла кључну улогу у избору Прутине, замолила сам колеге да јој објасне да због својих фрустрација не може таоцима сматрати грађане цијеле БиХ. Да је снаха СДА, стоји, али господина не желим прозивати, јер није ништа крив - навела је Вулићева.

Она је додала да је "чињеница да он припада СДА и ради у једној од изузетно важних државних служби".