latinica  ћирилица
16/05/2020 |  14:01 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Пуљић предводио блајбуршку мису

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је данас предводио блајбуршку мису у сарајевској катедрали, рекао је да су се данас сабрали да "покажу поштовање и чувају сјећање".
Винко Пуљић - Фото: dnevni avaz
Винко ПуљићФото: dnevni avaz

- Бити присутан и учествовати на овој светој миси за жртве Блајбуршког поља не може се без посебних дрхтаја срца и осјећаја душе - рекао је Пуљић.

Он је навео да се ниједан злочин не може бранити и да онај, ко се не дистанцира од злочина, постаје учесник у злочину.

Пуљић је додао да се "историја не гради политизацијом и манипулацијом, него на основу чињеница уважавајући узроке и посљедице".

- Желимо да нас молитва прочисти од свих горких осјећаја и негативних набоја који се јављају при сјећању на жртве. Сабрани смо у молитви да покажемо поштовање и да чувамо сјећање - рекао је Пуљић.

Бјабуршкој миси је због актуелних мјера рестрикције усљед епидемије вируса корона и безбједносних разлога, присуствовало 20 лица, не рачунајући свештенике и хор.

Покровитељи мисе били су Хрватски сабор, Хрватска бискупска конференција и Почасни блајбуршки вод.

Катедралу су све вријеме мисе обезбјеђивали припадници МУП-а Кантона Сарајево, а одржана је и комеморативна шетња жртвама фашистичког терора.

У завршној акцији ослобађања Југославије од фашизма 11. маја 1945. године 36. дивизија Југословенске армије заробила је велики број усташко-домобранских снага.

Предајом непријатељске групације од око 30.000 војника, највише усташа и домобрана, 15. маја 1945. коначно је био завршен Други свјетски рат у Југославији.

Пред почетак разбијања СФР Југославије, односно од 1990. године до данас у новој хрватској пропаганди је исконструисан такозвани "Блајбуршки покољ" усташа и домобрана, за који нема доказа.

Вијест да ће кардинал врхбосански Винко Пуљић служити мису за убијене у Блајбургу претходних дана изазвала је бурна и оштра реаговања јавности у БиХ.