latinica  ћирилица
16/05/2020 |  17:07 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Тестирањем око 6.000 људи на антитијела истражују имунитет на Ковид-19

Два медицинска факултета у Српској - у Фочи и Бањалуци тестираће око 6.000 људи на присуство антитијела на вирус корона што би требало да да одговоре у истраживању о овој новој инфекцији.
Дејан Бокоњић - Фото: СРНА
Дејан БокоњићФото: СРНА

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић рекао је Срни да ће резултат показати пресјек стања који би инфектолозима и епидемиолозима, као и другим службама, требало да помогне да се што боље припреме за евентуални други талас вируса.

Узорковање ће се радити по општинама, а величина случајног узорка, у којем ће бити заступљено становништво од најмањег до најстаријег узраста, одређиваће се на основу величине општине. Тестирање се ради анализом узорака крви.

Он је навео да је урађен елаборат пројекта, те да би у наредних десетак дана требало да се договори прецизна методологија студије, а почетак тестирања се очекује у јулу или августу.

Бокоњић је навео да је ријеч о великој модерној студији два факултета, заједно са Министарством здравља и Институтом за јавно здравство Српске, а подразумијева прављење репрезентативног узорка.

- Направиће се узорак који ће бити репрезент комплетне популације, гдје ће се у бројачном изразу пратити прокуженост становништва, а на основу чега би се могли донијети закључци колико је било асимптоматских случајева, односно колико је људи у ствари било заражено - додао је Бокоњић.

Он је нагласио да је интересантно да ће се, ако крене други талас заразе, са чим се већина епидемиолога слаже, пратити узоркована група да се види шта се с њима дешава у другом таласу, да ли они што су били заражени поново оболијевају и колики је титар антитијела остао у њиховој крви.

- Још дискутујемо о величини узорка, имамо читаву групу статистичара која ради на томе, а прелиминарни приједлог у елаборату је да то буде узорак од 5.000 до 6.000 људи. И друге земље су почеле такве студије - тренутно се раде у Србији, Њемачкој, Кини, САД и многим другим земљама - појаснио је Бокоњић.

Факултети у Српској добро су опремљени, каже Бокоњић, а набављаће се и нова опрема, па ће, у зависности која антитијела на тржишту буду изабрана за тестирање, од те фирме добити и опрему.

- Студија се ради на нивоу читаве Српске, али још се нисмо тачно договорили на колико локација ће се изводити само тестирање. Морамо договорити анкетне и тимове људи који ће скупљати узорке по истом протоколу и методологији, што ће значити додатну опрему за наше лабораторије - рекао је Бокоњић.

Ово истраживање могло би дати и одговор на питање евентуалне повезаности са вирусом корона масовних обољења становништва у Српској током јануара и фебруара, прије него што су званично регистровани први случајеви ковида 19.

- То је још једна од теза о којима ћемо дискутовати, али није нешто што се само овдје провлачи кроз медије и кроз разговоре између људи. Такве ствари се причају и у Кини, да је евентуално епидемија можда настала на југу Кине, а касније када је достигла јачину и испољила се у болест са карактеристикама које има сада, тек онда експлодирала у Вухану - испричао је Бокоњић.

Он је додао да и одређена група научника у Француској говори о болести у децембру. Истраживање ће, напоменуо је, указати да ли је доста људи прокужено, да ли имају антитијела, што значи да су пребољели или барем имали контакт са тим вирусом, тако да би се и на то питање могао дати одговор.

Бокоњић је додао да ће истраживање највјероватније почети када први талас вируса корона комплетно прође или се сведе на минимум.