latinica  ћирилица
16/05/2020 |  19:32 ⇒ 17/05/2020 | 09:28 | Аутор: РТРС

БиХ се суочава са новом безбједносном пријетњом (ВИДЕО)

БиХ се суочава са новом безбједносном пријетњом. 3.000 Пакистанаца ушло је у БиХ са визама које је фалсификовао амбасадор БиХ у Пакистану. Овај податак објелоданио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у емисији Актуелно наше телевизије. Истиче да је открио да су ову информацију изнијели представници Министарства безбједности на недавном састанку у Предсједништву.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Нови изазов пред безбједносним структурама у БиХ. Пакистанци, са лажним визама, крећу се међу мигрантима, а то им је, по свему судећи омогућио бх амбасадор у Пакистану. То је, према Додиковим ријечима показало колико је било важно то што је Српска рекла да се на њеној територији не могу задржавати мигранти, нити могу бити мигрантски центри.

- Добићете сендвич, добићете воду, прођите кроз Републику Српску али овдје нећете, ниједан мигрантски центар мада су били одредили три да буду, сад се види колико је то важно. Сад ћете видјети, наредних дана колико ће бити полемика о томе откуд 9.000 људи из Пакистана овдје, зашто Пакистан неће да врати своје људе, ја се слажем да се они депортују, да се стрпају у авионе и одмах возе - наглашава Милорад Додик,српски члан Предсједништва БиХ.

 

На питања која су отвориле Додикове тврдње, нисмо добили одговор амбасадора БиХ у Пакистану Сакиба Форића. Без успјеха су били телефонски позиви и захтјев за изјавом у електронској форми. Исти епилог и на упит Министарству иностраних послова. То што се у политичком Сарајеву ћути и све у вези са мигрантима гура под тепих не чуди предсједницу Српске.

- Зато што то ланчано повлачи одговорност до самог рата. Како су давана документа ко је долазио у ову државу, ко је био на челу којих институција или који министар у то вријеме, како су се обрели неки овдје, како су сеони који су се обрели у БиХ одједном обрели у великим свјетским терористичким нападима - нагласила је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.  

Примјер је Пакистанац Халид шеик Мухамед, који је са кувајтским документима ратовао у БиХ, а након тога, са бх. држављанством, 11. септембра 2001. године организовао терористички напад у Америци. Због тога, стручњаци за безбједност упозоравају да се не смију потцијенити мигранти из ове земље.

- Ово су пакистански војници. Они праве дугорочну стратегију. Они су на овај начин совјетску црвену армију избацили из Авганистана са талибанским покретом. Ако има државе БиХ она треба да погледа леђа пакистанском амбасадору и она треба од Пакистана добити податке о 3000 људи са лажним идентитетом - поручује Џевад Галијашевић, експерт у борби против тероризма.

Ист став у априлу је изнио министар безбједности Фахрудин Радончић. Најављујући почетак депортације миграната у земље из којих долазе, посумњао је тада да Пакистан неће сарађивати у рјешавању мигрантске кризе.

- Поуздано знам да поједине земље као што је Пакистан неће бити кооперативне у цијелој овој причи. РЕЗ Међутим, ако одбију да сарађују са министарством безбједности, нашим безбједносним структурама и са властима Босне и Херцеговине ја ћу тражити да се пакистански амбасадор прогласи персоном нон грата у овој земљи - поручио је Фахрудин Радончић, министар безбједности у Савјету министара.  

Дан послије, амбасадор Исламске Републике Пакистан Мухамед Кхалид Рао пожалио се на Радончића бошњачком члану Предсједништва Шефику Џаферовићу и министарки иностраних послова Бисери Турковић. Званичници СДА тада су се бурно супротставили Радончићевом приједлогу о депортацији, па је ова прича, чини се, завршена и прије него што је почела.