latinica  ћирилица
16/05/2020 |  19:38 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Приједор: Шест година од катастрофалних поплава (ВИДЕО)

Прошло је шест година од мајских поплава које су задесиле бројне градове и општине Српске. Само у Приједору 2014. године поплавама је било захваћено 4.900 објеката, док су 2019. године значајну штету претрпјела пољопривредна земљишта. Иако су рађени радови на регулацији водотока, у наредном периоду неопходни су бројни пројекти како Приједорчани не би страховали од будућих поплава.
Поплављени Приједор - Фото: РТРС
Поплављени ПриједорФото: РТРС

Станко Лазаревић из насеља Балтин Баре у Приједору по злу памти 2014.годину, јер је претрпио огромну штету због поплава. Једанаест дана каже трајала је непрекидна борба са водом која је поплавила доњи спрат куће.

- Све сам мислио неће, град, нижи је од нас, међутим, за 15 минута смо успјели истрчати горе на цесту. Мислили смо ајде стаће на балкон први, па је ишла и скроз до овог горњег балкона, вода се тек тада зауставила - присјећа се Станко Лазаревић.

У насељу Балтин Баре сваке године подземне воде извиру на површину, а тако је, каже Станко, било и 2019. године. Ипак, истиче да се захваљујући насипу који је изграђен на ријеци Сани, велика поплава из 2014. до сада није поновила. За вријеме поплава ватрогасци су евакуисали и спасавали угрожено становништо.

- На сву срећу нас и града Приједора није било жртава, касније су наставили даље са испомоћи хране и осталих потрепштина што се тиче помоћи грађанству. Наравно послије санације терана, испумпавању, дезинфекцији - каже Небојша Миљуш, командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор.

2014. године поплаве су обухватиле површину од 16.000 хектара гдје је било захваћено 4.900 објеката од којих је око 2.000 било оштећено. Штета је процијењена на више од 15 милиона марака. 2019. године штета од поплава процијењена је на 4 милиона 100 хиљада марака. Послије поплава реализовани су пројекти регулације десне обале ријеке Сане, канала Берек, ријеке Гомјенице и Милошевице.

-  То су милионски пројекти који су и до 15 милиона марака. Међутим, с обзиром да се у пројектима ради фазни приступ, могуће је у одређеним фазама реализовати пројекте које би дали значајан допринос у заштити од вода, а могли би се реализовати за мањи износ средстава - наглашава Душан Врањеш, шеф Одсјека цивилне заштите Приједор.

Захваљујући помоћи Владе Српске уклоњена је штета на бројним поплављеним домаћинствима. Пројекти регулације водотока на подручју града у наредном периоду требало би да буду реализовани, а све у циљу да се оваква катастрофа никада не понови.