latinica  ћирилица
16/05/2020 |  20:50 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Приједор: Дигиталне изложбе поводом Дана града и Ноћи музеја

Кустоси Музеја Козаре припремили су неколико дигиталних изложби поводом Дана града, као и Међународног дана и Ноћи музеја, умјесто уобичајених изложби за бројне посјетице, што је ове године немогуће реализовати због вируса корона.
Приједор - Музеј - Фото: СРНА
Приједор - МузејФото: СРНА

Директор Музеја Зоран Радоњић рекао је Срни да је међу занимљивим садржајима документарна изложба "Сјећање на проту Симу Стојановића", коју је приредила кустос историчар Наташа Тошановић.

Аутор документарних изложби "Шпанска грозница у Приједору 1918. године",
"Шездесет година од смрти Сретена Стојановића 1898-1960 " и обиљежавање Дана комуне у периоду од 1976-1991. године је виши кустос музеја Ведрана Адамовић.

- Одјељење за етнологију и виши кустос етнолог Марија Радаковић представиће текст и осврт на књигу улаза музеја као инспирацију која није вриједна само у том документаристичком смислу него је илустрована и цртежима, те има и одређену естетску вриједност - истакао је Радоњић.

Најмногобројнија је ликовна збирка која у дигиталној форми представља изложбу графика Бранка Миљуша, а приредио је кустос збирке Алекса Милић. Ту је и археолошка изложба "Грчко-илирски шљемови, некропола Чараково", коју је припремила кустос археолошке збирке Даниела Радосавац.

Сви понуђени садржаји могу се погледати на сајту Музеја Козаре.