latinica  ћирилица
16/05/2020 |  21:09 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Посљедњи напад на Србе у Вуковару само је један у низу инцидената (ВИДЕО)

Након што је у медијима објављен снимак напада припадника навијачке групе загребачког Динама на неколико млађих грађана српске националности, портал srbi.hr објавио је још неколико инцидената који су до сада прошли без медијске пажње.
Напад на вуковарске Србе (фото: print screen youtube) -
Напад на вуковарске Србе (фото: print screen youtube)

Неколико нападача је у четвртак око подне на паркингу у центру Вуковара физички насрнуло на двадесетчетворогодишњака и двадесетдеветогодишњака српске националности. Према још непотврђеним информацијама ријеч је о припадницима навијачке групе Бед блу бојс.

Како пише Вечерњи лист, полиција је привела неколико осумњичених и пронашла комби загребачких регистарских таблица у којем су наводно неки од приведених ишли на сахрану једног вуковарског бранитеља.

Из Полицијске управе вуковарско-сремске је саопштено да је млађи превезен у Општу жупанијску болницу Вуковар гдје су му констатоване лакше тјелесне повреде, док старији младић није повријеђен.

Снимак напада направили су највјероватније сами нападачи. Полиција је обавијестила јавност да су нападнуте двије особе иако се на снимку види да је најмање шест нападача напало тројицу младића, а да је један од њих лакше повријеђен.

Двадесетчетворогодишњак је превезен у вуковарску болницу гдје су му установљене лакше повреде, док је двадесетдеветогодишњак прошао без повреда. Почетак напада се јасно види на снимку, а како каже једна од жртава, у краткој изјави за портал srbi.hr, снимак није цијели јер нема најбруталнијег дијела.

Провокације и у ресторану

– Истога дана догодио се и упад у Вуковарски ресторан “Морнар“ у ком се скупљају припадници српског народа у Вуковару, а два старија човјека тада су повикала “За дом спремни“ и “Дубок овај Дунав“. И они су се такође наводно враћали са сахране једног вуковарског бранитеља.

Самостална демократска српска странка саопштила је да ће упутити званичан апел Министарству унутрашњих послова и градској власти да учине све како би се пронашли нападачи.

- Такође ћемо ступити и у контакт са породицом повријеђеног младића како би видјели како ћемо даље реаговати у зависности од њихових осјећања и мишљења – поручио је предсједник вуковарског СДСС-а Срђан Колар.

Према сазнањима потрала srbi.hr, овом нападу претходио је напад на малољетне припаднике српске националности у понедјељак у касним вечерњим сатима у Боровом насељу. Они су тада једном од малољетника поручили да позове старије колеге којима су пријетили батинама. Након тога примјетно је било повећање мјера безбједности у граду, поготово у вечерњим сатима када је градом патролирало неколико полицијских возила и комбија.

Реаговало и Заједничко вијеће општина

Поводом напада на двојицу припадника српске националности у Вуковару реаговало је саопштењем и Заједничко вијеће општина. Саопштење преносимо у цијелости.

– Напад на двојицу вуковарских Срба који се догодио у четвртак, 14.05.2020. године, око подне у самом центру Вуковара, на тргу Републике Хрватске, већ је по устаљеној пракси у медијском простору квалификован као навијачки сукоб. Напад у којем већа група младића наоружана сузавцем и хладним оружјем у сред бијела дана нападне двојицу младића са леђа никада не може и не смије бити квалификован као навијачки сукоб. Оваква квалификација само је покушај да се оправдају поступци одређеног круга људи који у посљедње вријеме утјерују страх у кости преосталим Србима у Вуковару и околини. Српске институције неће дозволити да овакви инциденти постану уобичајени и користиће сва расположива правна средства да се починиоци оваквих и сличних догађаја пронађу и осуде – стоји у званичном саопштењу ЗВО-а.

Није изолован случај, у новембру нападнути и запослени у једној српској институцији

Ово нису једини инциденти, а један од напада вуковарских Бед блу бојса догодио се крајем новембра прошле године када су напали троје запосленика једне српске институције, међу којима су биле и двије жене.

Једна од жртава напада, која је жељела да остане анонимна, изјавила је како их је током радног времена око 11 часова пријеподне на путу за Борово пресрео тамно-сиви комби у вуковарском насељу Приљево, а путници су им показали руком да се зауставе.

– Шофер је одмах препознао да се у комбију налазе припадници Удружења навијача Динама “Бед Блу Бојс“ из Вуковара. Пришли су нам лијевом саобраћајном траком и возили упоредно са нама и показивао руком да станемо. Возач је препознао чланове “Бед Блу Бојса“, али су стали испред нас па смо морали да успоримо јер се упоредној траци возили аутомобили па нисмо могли да их заобиђемо. У секунди је из комбија почело да излази 15-ак момака са фантомкама, али двојица нису били маскирани. Након неколико секунди били смо опкољени нападачима који су имали намјеру да нас нападну и да разбијају аутомобил и наш шофер је дао гас како бисмо им побјегли, али су нападачи одмах ушли у комби и кренули за нама – рекао је за овај портал један од троје радника у нападнутом возилу.

Извор: srbi.hr