latinica  ћирилица
17/05/2020 |  13:37 | Аутор: СРНА

ВСТС: Обезбиједити равноправан приступ правди свим људима

Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ саопштио је поводом Међународног дана борбе против хомофобије да однос носилаца правосудних функција према свим корисницима правосудног система мора бити равноправан без обзира на пол, сексуалну оријентацију, родни идентитет и полне карактеристике.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Из ВСТС-а су навели и да приступ правди мора бити равноправан и униформан за све грађане пред судом.

С обзиром на то да је проблем дискриминације истакнут као један од горућих проблема са којима суочавају се бројне рањиве групе, укључујући ЛГБТИ особе, ВСТС је, у оквиру Пројекта "Унапређење ефикасности судова и одговорности судија и тужилаца у БиХ", који финансира Влада Шведске, извршио анализу предмета дискриминације на судовима у БиХ.

На основу резултата анализе, ВСТС је урадио допуну Система за аутоматско управљање предметима како би се омогућило свеобухватно прикупљање података о облицима, врстама и основама дискриминације у правосуђу БиХ.

- Адекватно прикупљање података, које прије тога није било могуће, неизоставан је услов за вршење мониторинга стања када је ријеч о предметима дискриминације, а затим, што је најважније, и предузимање активности за отклањање евентуално утврђених неправилности - наводи се у саопштењу ВСТС-а.

Осим тога, неуједначена судска пракса у овој области, као и недовољно разумијевање појединих института Закона о забрани дискриминације, указали су и на потребу додатне едукације судија и других запослених у судовима који врше унос података у Систем за аутоматско управљање предметима.

- Дакле, унапређење начина уношења и прикупљања података омогућава идентификовање, па потом и отклањање евентуалних проблема у правосуђу БиХ када је ријеч о поступању у предметима дискриминације - истиче се у саопштењу и додаје да то у крајњем омогућава правду за све грађане БиХ.

ВСТС брине и да се у оквиру стручног усавршавања судије и тужиоци упознају са положајем и потребама припадника рањивих група, као равноправних корисника правосуђа.