latinica  ћирилица
17/05/2020 |  14:54 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Почело рушење Националног позоришта Албаније, успортивили се глумци (ВИДЕО)

Албанске власти започеле су рушење Националног позоришта у овој земљи након што су са лица мјеста практично одвукли више глумаца и активиста.

Велики број полицајаца појавио се на лицу мјеста прије свитања и практично уклонио припаднике Удружења за заштиту позоришта користећи бибер спреј. Након тога почело је откопавање првог стуба.

Један полицајац пребачен је у болницу након што је добио ударац у главу, а најмање један демонстрант је, такође, повријеђен.

Цијели догађај привукао је велику масу која је узвикивала "срамота" и "диктатура". Демонстранти су узвикивали "доле диктатура", а полиција је ухапсила 37 лица.

Демонстранти су оптужили полицију за физичко и вербално насиље, што је полиција демантовала.

Већ више од двије године глумци, активисти и опозиција противе се плановима Владе Едија Раме да изгради ново позориште истичући да је постојећа зграда дио државног наслијеђа и оптужујући га за корупцију.

"Овдје се више не ради о рушењу позоришта, већ о рушењу демократије и слободе. Ми живимо у диктатури", рекао је неименовани члан Удружења за заштиту позоришта.

Судбина ове зграде, која је изграђена 1939. године а постала Национално позориште 1945. године, подијелила је друштво. Многи су љути што је Рама одлучио да руши овај објекат у вријеме епидемије вируса корона.

ЕУ је изразила забринутост и позвала на смиривање ситуације у Албанији.

"Од раног јутра, са дубоком забринутошћу пратимо развој ситуације на терену. Позивамо све стране да се уздрже и избјегну ескалцију ситуације", наводи се у саопштењу Делегације ЕУ у Албанији.