latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:04 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

Приштина: Седам новозаражених - примјена блажих мјера

На подручју Косова и Метохије у посљедња 24 часа регистровано је седам новообољелих од вируса корона, а од данас ступају на снагу "опуштајуће" мјере које ће важити до 2. јуна, саопштено је из Института за јавно здравље и Министарства здравља самопроглашеног Косова.

На одјељењу Инфективне клинике у Приштини на лијечењу се налази 10 лица од којих је пет у тешком стању и прикључени су на апарате за вјештачко дисање, а осталих пет током дана ће бити отпуштени на кућно лијечење, уз обавезне мјере самоизолације, најављено је из ове клинике.

На Косову и Метохији укључујући и српске средине укупно је обољело 985 лица од којих је излијечено 736, а преминуло 29.

Од данас ступају на снагу "опуштајуће" мјере које ће важити до 2. јуна и које ће омогућити постепену нормализацију живота.

Грађани ће моћи да се крећу у два наврата по два сата у складу са распоредом који је утврђен на основу претпосљедњег броја из личне карте и за грађане који немају косовска документа на основу посљедњег броја из пасоша.

Отварају се фризерски салони, стоматолошке и физиотерапеутске радње, кол-центри, трговине, пијаце, услуга доставе хране, жељезнички превоз, градски и међуградски превоз уз посебне дозволе, те галерије и музеји.

У српским срединама у посљедњих 48 сати није било новозаражених.