latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:24 ⇒ 14:21 | Аутор: Агенције

Протести испред Сабора, Пленковић побјегао на споредни улаз

У Загребу су чланови опозиционих странака провели ноћ испред зграде сабора протестујући против распуштања овог тијела прије доношења закона о обнови Загреба.

Окупљени су јутрос дочекали посланике звиждуцима и повицима "Хоћемо закон“ и "Бандић и ХДЗ доста је трговине". Оно траже да се заврши јавна расправа о закону о обнови Загреба која је почела у петак, те да се након тога закон усвоји и тек тада распусти сабор.

Они су уз повике "ХДЗ лопови" на улазу дочекали и предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроковића, који је ушао на предњи улаз на који обично не улази.

Представнике опозиционих странака избјегао је и премијер Андреј Пленковић ушавши у сабор на споредни улаз.

Предсједник странке Загреб је наш! Томислав Томашевић рекао је да је ноћ протекла мирно и да су грађани доносили фотографије зграда разрушених у земљотресу, које јутрос показују посланицима на уласку у сабор.

Он тврди да су власти имале довољно времена да донесу закон, усугласе га са струком и отворе јавну расправу, те да је закон о обнови Загреба могао данас бити изгласан.

Разлог зашто до тога није дошло, Томашевић види у трговини између загребачког градоначелника Милана Бандића и ХДЗ-а у Загребу.

Ако се распусти сабор, закон може бити усвојен тек у августу или септембру, а грађани су дотад остављени на цједилу, истиче он, јер је, каже, ХДЗ битније пар мандата више од грађана страдалих у земљотресу.

Индекс пише, да су Бранимира Главаша граћани дочекали повицима "Ратни злочинац."

Томашевић је за РТЛ поручио, да граћани не намјеравају да оду испред сабора, али да траже и од посланика да ни они не оду док не изгласају закон. 

- Ако се то не догоди, онда позивамо грађане да изађу на изборе више него икад и казне ХДЗ и Бандића - поручио је он.